Przejdź do głównej zawartości

Ciekawostki dietetyczne dotyczące produktów żywnościowych

Dietetyka i zdrowy tryb życia to zagadnienia, które interesują bardzo wielu ludzi. Większość społeczeństwa chce odżywiać się zdrowo - i dlatego poszukuje sprawdzonych informacji na temat określonych produktów żywieniowych oraz ich wpływu na ludzki organizm. 
Od wielu lat pokutuje wiele mitów, które przekazują błędny obraz i działanie danego produktu. Z drugiej strony - pojawia się coraz więcej badań, które obalają dotychczasowe przekonania i przynoszą ciekawostki dietetyczne, na które warto zwrócić uwagę.



1. A jak awokado
Już od dawna wiadomo, jak ważną funkcję w ludzkim organizmie pełni witamina A - nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale także przyczynia się do zachowania zdrowej skóry i prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Jednak aby jej działanie było skuteczne, musi być przyswojona przez organizm w odpowiedni sposób. Badania przeprowadzone w amerykańskim stanie Ohio przyniosły bardzo interesującą ciekawostkę dietetyczną - otóż okazało się, iż dodawanie awokado do potraw zawierających witaminę A (na przykład marchewek bądź soku pomidorowego) kilkukrotnie zwiększyło jej wchłanianie. Pozytywne wyniki tych wstępnych eksperymentów skłoniły badaczy do podjęcia kolejnych badań.

2. Jaja przyczyniają się do podniesienia poziomu cholesterolu
Ta teza jest przekazywana z pokolenia na pokolenie od wielu dziesiątków lat i do dzisiaj funkcjonuje w świadomości dużej części społeczeństwa. A tymczasem szereg badań udowodniło, iż wprawdzie jajka są niezwykle bogatym źródłem cholesterolu, to jednak ich spożywanie nie podnosi ogólnego poziomu cholesterolu we krwi. 
Ciekawostką dietetyczną jest to, iż jajka nie tylko nie mają żadnego wpływu na poziom tak zwanego złego cholesterolu, to dodatkowo wykazują zdolność do zwiększania dobrego cholesterolu. Oczywiście badania dotyczą jajek gotowanych, a nie tych smażonych na tłuszczu i podawanych z boczkiem.



3. Mleko to jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych
Mleko to produkt, który niewątpliwie zawiera wiele niezwykle cennych składników - przede wszystkim jest źródłem wapnia, które bierze udział w procesie budowania silnych i zdrowych kości. 
Dodatkowo mleko wykazuje właściwości obniżające ciśnienie krwi oraz chroniące przed rakiem okrężnicy. Bez wątpienia mleko powinno być spożywane przez dzieci. Jednak wraz z wiekiem maleje tolerancja na laktozę zawartą w mleku (problem ten dotyka od 20 do niemal 40% populacji), co może objawiać się problemami ze strony układu pokarmowego. 
Nie jest oczywiście prawdą, iż dorosły człowiek powinien całkowicie odstawić mleko. jednak w przypadku problemów z trawieniem laktozy powinien ograniczyć jego spożycie.

4. Sposoby na kaca
Złe samopoczucie występujące po nadużyciu alkoholu - potocznie zwane kacem - to problem, który dotyka niemal całej populacji. 
Któż nie miał do czynienia z bólem głowy, zmęczeniem, pragnieniem, nadwrażliwością na światło i dźwięk, drżeniem, poceniem, zawrotami głowy i drażliwością. Te wszystkie nieprzyjemne objawy to właśnie skutek kaca. Jak sobie z nim radzić? 
Otóż pewną ciekawostką jest to, iż tak naprawdę nie istnieją produkty, substancje bądź leki, które mogłyby całkowicie i nieodwracalnie znieść efekt kaca. 
Jedynym sposobem jest zapobieganie przykrym konsekwencjom (na przykład zjedzenie posiłku przed wyjściem na imprezę i jedzenie przekąsek przez cały okres jej trwania) oraz łagodzenie nieprzyjemnych skutków (nawadnianie organizmu, zjedzenie śniadania z dużą zawartością białka oraz uzupełnianie niedoborów glukozy, elektrolitów oraz witaminy C i B).

Bibliografia:
- "Dieta redukcyjna - odchudzanie online i w Szczecinie"
- blog DWS
- informacje własne


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…