Przejdź do głównej zawartości

Suszone morele - znakomity środek zapobiegający zaburzeniom przemiany materii!

Tytuł posta to jedynie część zbawiennego wpływu suszonych moreli na nasz organizm.
Bo to prawda że przeciwdziałają one zaburzeniom przemiany materii, ale dają szereg innych korzyści:

  • normalizują ciśnienie,
  • poprawiają prace nerek,
  • działają anty-nowotworowo, 
  • pomagają w nadkwasocie,
  • spowalniają procesy starzenia,

I tak wymieniać można by długo. Ludy Tybetu od wieków po dziś dzień zajadają się suszonymi morelami, dzięki czemu słyną z długowieczności i sprawności fizycznej.

Całkiem niedawno morele "odkrył" przemysł kosmetyczny.



A co takiego dobrego kryje się w tym niewielkim owocu?
Przede wszystkim mamy tu dużą zawartość beta-karotenu (który nadaje morelom żółtawy kolor). Ten silny przeciwutleniacz jest wprost bezcenny dla naszych oczu i wywiera korzystny wpływ na naszą skórę.
I wcale nie trzeba się przejadać, bo wystarczy zjeść owoców dziennie, by organizm otrzymał wymaganą ilość tego przeciwutleniacza. Zresztą morele szybko "zapychają" i nie da się (na szczęście) objadać nimi bez umiaru 😀
A to mogłoby być niekorzystne dla naszej wagi bo 100 gram suszonych moreli to 290 kalorii!

Dodatkowo suszone owoce zawierają sporo potasu, żelaza, wapnia, fosforu, witaminy B, C, PP, błonnika. 
Zawartość tego ostatniego sprawia, że zjedzone w większej ilości suszone morele działają przeczyszczająco.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…