Suszone morele - znakomity środek zapobiegający zaburzeniom przemiany materii!

Tytuł posta to jedynie część zbawiennego wpływu suszonych moreli na nasz organizm.
Bo to prawda że przeciwdziałają one zaburzeniom przemiany materii, ale dają szereg innych korzyści:

  • normalizują ciśnienie,
  • poprawiają prace nerek,
  • działają anty-nowotworowo, 
  • pomagają w nadkwasocie,
  • spowalniają procesy starzenia,

I tak wymieniać można by długo. Ludy Tybetu od wieków po dziś dzień zajadają się suszonymi morelami, dzięki czemu słyną z długowieczności i sprawności fizycznej.

Całkiem niedawno morele "odkrył" przemysł kosmetyczny.



A co takiego dobrego kryje się w tym niewielkim owocu?
Przede wszystkim mamy tu dużą zawartość beta-karotenu (który nadaje morelom żółtawy kolor). Ten silny przeciwutleniacz jest wprost bezcenny dla naszych oczu i wywiera korzystny wpływ na naszą skórę.
I wcale nie trzeba się przejadać, bo wystarczy zjeść owoców dziennie, by organizm otrzymał wymaganą ilość tego przeciwutleniacza. Zresztą morele szybko "zapychają" i nie da się (na szczęście) objadać nimi bez umiaru 😀
A to mogłoby być niekorzystne dla naszej wagi bo 100 gram suszonych moreli to 290 kalorii!

Dodatkowo suszone owoce zawierają sporo potasu, żelaza, wapnia, fosforu, witaminy B, C, PP, błonnika. 
Zawartość tego ostatniego sprawia, że zjedzone w większej ilości suszone morele działają przeczyszczająco.



Komentarze