Przejdź do głównej zawartości

Witamina D3, K2 czy dwa w jednym?


Autor: Tomasz Tomecki


Okres jesieni i zimy to czas gdy jesteśmy wystawieni w mniejszym stopniu na działanie witaminy D3 niż innych okresach roku. 
Niższe temperatury, a co za tym idzie cieplejszy ubiór oraz krótsze dni powodują, że nasza skóra absorbuje mniej witaminy D3 ze słońca.

W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o odpowiednią suplementację dlatego w szczególności polecamy witaminy z grupy D3.
Wiele przeprowadzanych badań wskazuje, że witamina D3 wspomaga prawidłowe wchłanianie, wykorzystywanie oraz utrzymywanie odpowiedniego stężenia we krwi wapnia i fosforu. Odpowiednie stężenie D3 to również zdrowe kości i zęby, prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz działa wspomagająco na układ odpornościowy. Spory wpływ witaminy D3 to również prawidłowe funkcjonowanie hormonu tarczycy.

Wpływ witaminy D3 na ludzki organizm jest bardzo szeroki, dlatego warto suplementować swoją dietę w okresie jesienno-zimowym tym środkiem. 
Witamina D3 występuje w różnych postaciach jak: tabletki rozpuszczalne w wodzie, kapsułki czy ampułki. Decydując się na suplementację D3 warto pamiętać, że jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach dlatego warto suplementować ją środkami, które mają szanse wchłonąć się do organizmu jak kapsułki tłuszczowe lub ampułki.

Ciekawym środkiem jest połączenie witaminy D3 z K2 Mk7.
Kość składa się z ponad 12 minerałów w tym z wapnia. Jednak nie zawsze wapń trafia do kości i może osadzać się na tętnicach powodując zwapnienie tętnic. By uniknąć zagrożenia zwapnienia tętnic oraz osteoporozy zalecany jest kompleksowy środek jakim jest witamina D3 MK7 w postaci kapsułek softgel. Rozszerzenie o witaminę K2 wspomaga wchłanianie wapnia przez kości.
Kompleksowe działanie D3 z K2 wspomaga utrzymanie zdrowych kości oraz absorbcję wapnia do układu kostnego. Jak widać suplementacja witaminą D3 oraz K2 ma pozytywny wpływ na ludzki organizm, a jego szerokie działanie połączone w jednym środku ułatwia dostarczanie odpowiedniej ilości obu witamin organizmowi.
Zadbaj o zdrowy układ kostny i z witaminą D3 Mk7!


Witamina D3 MK7 znajduje się w sklepie Młyn Oliwski
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…