Przejdź do głównej zawartości

Jak zadbać o zdrowy wzrok przy pracy z komputerem?


Autor: Tomasz Tomecki


Sposób spędzania wolnego czasu oraz sposobów pracy na przestrzeni lat stale ewoluuje. Jeszcze kilkanaście lat temu człowiek był bardziej aktywny, spędzał więcej czasu na świeżym powietrzu i w ruchu. 
Obecna komputeryzacja oraz rozwój technologii sprawia, że coraz częściej pracujemy oraz spędzamy wolny czas przed komputerem.  

Taki a nie inny tryb życia ma swoje konsekwencje zdrowotne. Zmniejszona aktywność fizyczna, problemy z kręgosłupem oraz nadwaga to tylko kilka objawów związanych z regularnym spędzaniem sporej ilości godzin przed ekranem komputera. Praca przed monitorem również ma negatywny wpływ na wzrok, który jest najistotniejszym zmysłem człowieka.

Jak dbać o oczy? 
Kluczową sprawą dla poprawnej pracy przy komputerze jest odpowiednie ustawienie ekranu- odległość 45-75 centymetrów od oczu. Dodatkowo ekran powinien znajdować się delikatnie poniżej linii wzroku co pozwoli na naturalną pozycję kręgosłupa. Patrząc w dal, górna krawędź monitora powinna znajdować się na równi ze wzrokiem- pozwoli to również na mniejsze zmęczenie oka.
Pracując przy monitorze warto zmniejszyć jasność oraz zwiększyć kontrast monitora by zmniejszyć konieczność wytężania wzroku. Ważne jest by monitor był regularnie oczyszczany z kurzu, by drobne cząsteczki unoszące się nad komputerem nie podrażniały oczu.
Oświetlenie jest kolejnym ważnym czynnikiem. Warto by na stanowisku pracy lub w domu otoczenie monitora było podobnie oświetlone jak sam ekran. Najbardziej korzystna jest ograniczenie do światła naturalnego.
Istotną kwestią w trakcie patrzenia w monitor jest częste mruganie, które pozwala na regularne nawilżenie oka. Jeśli często pieką Cię oczy to zalecane jest stosowanie kropel do oczu. 
Dobrym rozwiązaniem są również okulary żelowe, których stosowanie jako okład chłodzący ukoi swoim działaniem dolegliwości.
Dbanie o wzrok w trakcie regularnego spędzania czasu przed monitorem komputera lub telewizorem jest bardzo istotą kwestią. Stosując się do tych kilku zasad w sposób prosty i nieobciążający zadbacie o swoje zdrowie.

Okulary żelowe znajdziecie na ABCNPLUS!
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…