Przejdź do głównej zawartości

Porost islandzki - właściwości


Autor: Joanna Krysznia



Porost islandzki od dawna uważany jest za naturalny środek na różnego rodzaju choroby płuc i chorobę lokomocyjną. 

W Polsce gatunek ten znany jest przede wszystkim jako tarczownica islandzka. Rośnie najczęściej w suchych borach iglastych, gdzie pokrywa ziemię, skały i pnie drzew. Najpowszechniej  występuje na północnych krańcach kuli ziemskiej. 
Porost islandzki znany jest najbardziej ze swoich właściwości przeciwkaszlowych i przeciwzapalnych. Wyciąg z niego wykorzystywany jest w syropach, ale okazuje się, że właściwości leczniczych ma o wiele więcej. Stosować go mogą zarówno dorośli, jak i dzieci i młodzież. 

Kaszel oraz  problemy z błędnikiem
Porost islandzki zawiera m.in. kwas cetratowy, który wykazuje właściwości bakteriostatyczne, a także kwas krzemowy i protolichesterynowy. Ponadto znajdują się w nim również sole mineralne (krzem, miedź, jod) i witaminy - A i B1. Działa też przeciwkaszlowo, wykrztuśnie, wzmacniająco oraz przeciwzapalnie. Stosować go można przy różnych schorzeniach dróg oddechowych. Jest skuteczny w leczeniu chrypki, pomaga także na podrażnione błony śluzowe gardła, które spowodowane są suchym kaszlem. Ponadto porost islandzki stosowany jest przy chorobie lokomocyjnej i morskiej, gdyż wykazuje silne właściwości przeciwwymiotne.


Piękna skóra dzięki maseczkom
Porost islandzki od dawna wykorzystywany jest też jako składnik maseczek redukujących nadmierną produkcję łoju. Napar z tej rośliny działa również przeciwtrądzikowo i oczyszczająco. Wykorzystuje się go powszechnie do przygotowywania różnego rodzaju płukanek na włosy, którym pomaga odzyskać dawny blask. Napar z porostu islandzkiego przynosi szybką ulgę oczom zmęczonym i przekrwionym oraz skutecznie zmniejsza cienie pod oczami. W tym przypadku stosuje się go najczęściej w formie kompresów, ale nie tylko.


zobacz również: porost islandzki
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…