Przejdź do głównej zawartości

Jakie są właściwości herbat?


Autor: Artelis - Treść Zewnętrzna



Herbatę pijemy zwykle na co dzień i wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie bez niej dnia. Zwykle wybieramy herbaty czarne, ale do dyspozycji mamy też wiele innych typów naparów o innych właściwościach.



Tradycyjnie herbatą nazywamy różnego rodzaju napary, zarówno te powstające z rośliny nazywanej kamelia, która należy do gatunku herbaty chińskiej, jak i również odnosimy się w ten sposób do takich napojów jak herbata owocowa czy herbata ziołowa. Gdy przepadasz za nimi, sprawdź razem z nami, jakie są ich najpopularniejsze właściwości.

Różne herbaty mają też różne właściwości:
  • herbata czarna – zawiera duże ilości teiny podobnej do kofeiny, dlatego pobudza, wzmaga koncentrację
  • herbata żółta – polecana na trawienie, nie aktywizuje tak bardzo jak czarna, ponieważ zawiera niewielkie ilości teiny, orzeźwia, przywraca siły
  • herbata zielona – obniża ryzyko chorób serca, wspomaga odporność, pomaga w odchudzaniu, doniesienia naukowe wskazują też, że obniża ryzyko powstawania niektórych odmian nowotworów
  • herbata pu-erh – obniża poziom cholesterolu, pobudza trawienie, wspiera pracę wątroby i pomaga w odchudzaniu
  • herbata owocowa – przykładowo ta z malin rozgrzewa, dlatego polecana jest przy przeziębieniu, a z owoców aronii ma działanie przeciwzapalne
  • herbata ziołowa – różne gatunki pomagają w różnych dolegliwościach, dostępne są też specjalne mieszanki, stosowane są też jako herbaty odchudzające

Jak widać, herbaty mają różnorodne zastosowanie, dlatego też można wykorzystywać je jako naturalne suplementy diety, gdyż pomagają one w różnych stanach chorobowych i pomagają chronić przed nimi organizm. Oczywiście, bardzo ważne jest też to, aby kupować herbatę dobrej jakości, ponieważ w przeciwnym przypadku zarówno jej smak, jak i działanie nie będą najlepsze.

Dużo ciekawych herbat można znaleźć nie tylko w supermarketach, ale również w sklepach, które specjalizują się w ich sprzedaży. Dostępne są one również całkowicie przez internet, dlatego można wykonać zakupy wygodnie, bez wychodzenia z domu.

Artykuły na licencjach dostarcza i publikuje Artelis.pl.  Sprawdź naszą Ofertę

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…