Przejdź do głównej zawartości

Zdrowy sen

Autor: Hipnoza i Sen



Kilka elementów, o których warto pamiętać przed snem

Na jakość swojego snu możesz wpłynąć już podczas dnia. Przed Wami kilka zasad, które przydadzą się nie tylko tym śniącym świadomie.

1. Zadbaj o dobre samopoczucie. Na 2 godziny przed snem wyłącz telewizor, przestań pracować. Dwie godziny przed snem to nieodpowiedni czas na trening, bo wysokie ciśnienie nie pozwoli Ci zasnąć. Unikaj wszelkiego rodzaju stresów.

2. Domknij wszystkie sprawy na dzień bieżący. Jeżeli nie jest to możliwe to wypisz na kartce wszystkie rzeczy do zrobienia jutro, co pozwoli Ci oczyścić umysł. Tą zasadę stosuj często, ważne by wyrobić w sobie zasadę dotrzymywania sobie słowa - jeśli obiecujesz sobie, że jutro o 12 dokończysz daną myśl, musisz to zrobić.
Niepokój to mobilizująca emocja, której celem jest dbać, byś nie zapomniał o niczym ważnym. Jednocześnie znacznie utrudnia on nocny wypoczynek. Zapisując myśli będzie Ci łatwiej uwolnić się od niego.

3. Co najmniej na 2 godziny przed snem staraj się nic nie jeść. Szczególnie tłusto (przyśpieszony metabolizm organizmu zamiast odpoczywać będzie tracił energie na trawienie) - opowieści o koszmarach przez jedzenie to prawda. :)

4. Zapomnij o lekach nasennych z wyjątkiem ziołowych.
Gdy nie możesz zasnąć z powodu nadmiaru energii, pamiętaj by wieczorem zadbać o  średniej intensywności wysiłek fizyczny. Długi spacer na dwie godziny przed snem powinien Cię dotlenić i pomóc Ci uwolnić się od nadmiaru wigoru.

5. Wstawaj pół godziny wcześniej - tak wiem, że to nie zawsze jest łatwe. ;) Każdy sen składa się z 1,5h cykli. Wybudzenie się na końcu cyklu gwarantuje, że obudzisz się wyspany i pełen energii. Siedem i pół godziny wystarczy, jeśli masz więcej niż 17 lat.

Było to kilka zasad, na które warto zwrócić uwagę jeśli chce się lepiej wypocząć i lepszyć jakość snu.

Hipnoza i sen https://www.facebook.com/pages/Hipnoza-i-Sen/269081839892382

Artykuły do przedruku


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…