Przejdź do głównej zawartości

Sposoby na zakwaszenie organizmu


Autor: Kamil Owsiany



Na pewno słyszeliście nie raz o zakwaszeniu organizmu, o negatywnych skutkach zakwaszenia na organizm. A czy wiecie czym jest zakwaszenie organizmu?
Otóż wszystko bierze się z niewłaściwego trybu życia, niezdrowego jedzenia, życia w stresie. Obecnie życie to wielka gonitwa...gonitwa za marzeniami, gonitwa za osiągnięciem zamierzonego celu. Ale zwolnij....zobacz jakie znaki daje Ci własny organizm.



Wracając do tematu chce poruszyć przyczyny i skutki jakie dotykają nas z zakwaszenia naszego organizmu. Główną przyczyną dolegliwości zakwaszenia organizmu jest najczęściej niezdrowe, kwasowe odżywianie. 
Brak odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej może doprowadzić do licznych, poważnych schorzeń Naszego organizmu. Produkty, które przyczyniają się do zakwaszenia organizmu - najczęściej spożywane to:
  • tłuste mięsa,
  • fast food,
  • słodycze,
  • alkohol i  wszelkajiego rodzaju napoje gazowane.
Wszystkie te produkty przyczyniają się w szybkim zakwaszeniu organizmu, ponieważ w wyniku procesów układu trawiennego wytwarza się nadwyżka związków kwasowych. 
Aby nie dopuścić do zakwaszenia Naszego organizmu dietetycy polecają, aby w swojej codziennej diecie używać takich produktów, jak: makaron, płatki owsiane, ryż, kasza jęczmienna. Ponadto, aby uniknąć zakwaszenia organizmu warto stosować wodę alkalizowaną o bardzo niskim stężeniu kwasów. Liczne badania naukowe potwierdzają, że woda alkalizowana ma właściwości lecznicze i może być skutecznym środkiem w walce z zakwaszeniem organizmu.
Kolejnym ważnym czynnikiem z którym się spotykamy bardzo często to brak wody, a także witamin w organizmie które powodują zakwaszenie i utratę harmonii w gospodarce układu pokarmowego.
A wiesz jakie są objawy zakwaszenia organizmu?
Oto kilka z ważniejszych:
  • Często nawracające bóle i zawroty głowy
  • Częste infekcje bakteryjne i wirusowe
  • Niestrawność
  • Nieprzyjemny zapach ciała
  • Zaburzenia hormonalne
  • Osłabienie fizyczne
  • Nudności
  • Ciemne kręgi pod oczami
  • Zmora większości kobiet - cellulitis
...a także grzybice skóry
Czy któraś z wymienionych powyżej pozycji dotyka i Ciebie? Reaguj zanim będzie za późno. Zadbaj o siebie i swoje ciało od wewnątrz.



Zapraszam również do poczytania na stronę http://www.sciezkidozdrowia.pl
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…