Przejdź do głównej zawartości

Dieta a nietrzymanie moczu

Dolegliwość, taka jak nietrzymanie moczu, jest bardzo wstydliwa dla niektórych osób. Często nie chcą, czy wręcz wstydzą się pójść z tym do lekarza. Co można zrobić, aby zmniejszyć objawy nietrzymania moczu?

Okazuje się, że nawet małe zmiany w sposobie życia mogą zredukować dolegliwości związane z nietrzymaniem moczu. Wystarczy stosować się kilku prostych zasad. Warto przede wszystkim zadbać o odpowiednią dietę. Ponieważ to właśnie odpowiednie nawyki żywieniowe mają wpływ na to, jak często chodzimy do toalety.

Jedzenie i alkohol odstawiamy na bok

Oczywiście nie każda osoba bedzie mieć problemy z tego rodzaju dolegliwością spożywając takie same produkty. Jednak uważa się, że problemy z pęcherzem moczowym mogą wywołać ostre potrawy, owoce cytrusowe, kawa, napoje gazowane, słodzik czy posiłki ciężkostrawne.

Ponadto, nietrzymanie moczu może być wynikiem wypicia zbyt dużej ilości alkoholu, który, tak samo jak kawa, jest moczopędny. Tego rodzaju napoje zwiększają produkcję moczu, co związane jest ze wzmożoną potrzebą jego oddawania.

Nie tylko unikać

Poradzenie sobie z tą dolegliwością polega nie tylko na unikaniu pewnych potraw. Warto pić duże ilości wody, szczególnie z rana.

Może być to sprzeczne z intuicją, ale okazuje się, że ma to swoje podstawy logiczne. Bardziej umiarkowane spożywanie płynów wiąże się z rzadszym oddawaniem moczu, jednak jest on bardziej skoncentrowany i może podrażniać pęcherz moczowy. To z kolei przekłada się na nasilenie objawów związanych z nietrzymaniem moczu.

Częstsze picie płynów, najlepiej wody, sprawia, że oddawanego moczu jest więcej, ale pęcherz moczowy nie jest podrażniony. Odczyn moczu nie jest aż tak bardzo kwaśny jak w przypadku jego rzadszego oddawania.

Jak cebula, to tylko łagodna

Wielu ludzi odczuwa nasilone objawy nietrzymania moczu po zjedzeniu surowej cebuli. Także ona może również podrażniać pęcherz moczowy. To właśnie dlatego lepiej spożywać ją upieczoną, bądź w łagodniejszej postaci, np. szalotki.
Lepiej spożywać także więcej produktów bogatych w błonnik. Warto jeść dużo owoców (nie cytrusów) i warzyw oraz produktów pełnoziarnistych.

Kawa z rana jak śmietana

Warto także zacząć pić napoje bezkofeinowe. Wcale nie musimy od razu rezygnować z ulubionej filiżanki kawy czy herbaty, jednak starajmy się wybierać te, które kofeiny nie zawierają.
Dlaczego? Ponieważ kofeina bardzo podrażnia pęcherz moczowy, a poza tym jest moczopędna. Trzeba pamiętać także o tym, że czekolada również zawiera kofeinę, więc lepiej z niej zrezygnować, a przynajmniej ograniczyć do minimum jej spożywanie.

Sok na pęcherz

Picie soków jabłkowych, żurawinowych, czy wiśniowych również sprzyja łagodzeniu symptomów nietrzymania moczu. Sprawiają one, że odczyn moczu staje się kwaśny, co zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii odpowiedzialnej za problemy z pęcherzem. Pijąc soki należy jednak uważać na wysoką zawartość cukru, aby nie wpłynęły na problemy z nadwagą.

Nietrzymanie moczu nie musi być aż tak bardzo dolegliwe, wystarczy przyjrzeć się obecnej diecie i wyeliminować produkty czy potrawy, które mogą nasilać objawy. Jeśli jednak zmiana nawyków żywieniowych nie pomoże, lepiej wybrać się do lekarza, który przepisze antybiotyki.

Przedrukowano z artelis.pl

Joy of Comunism

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…