Przejdź do głównej zawartości

Naturalna suplementacja- poznaj wyciąg z korzenia Maca!


Autor: Tomasz Tomecki



Suplementacja diety jest hitem XXI wieku, co rusz bombardowani jesteśmy reklamami środków na wszelkie dolegliwości. Co jeśli nie przemawiają do nas reklamy farmakologicznych środków, a szukamy alternatywnej metody na dostarczenie organizmowi niezbędnych substancji, których często brakuje w naszej diecie?

Alternatywa jest bardzo prosta! Są nią naturalne suplementy diety powstające z roślin i grzybów występujących w różnych rejonach świata. Specyfikacja różnych obszarów ziemi pozwoliła na wykształcenie wielu organizmów o zawartości związków bardzo pozytywnie oddziałujących na ludzki organizm.
Środek, który zamierzam przedstawić szczególnie spodoba się osobom aktywnym- jest nim Maca. Rosnąca w Andach na wysokościach do 3500 metrów roślina z rodziny kapustowatych jest najbliższym krewnym rzepaku, gorczycy, rzepy i kapusty. Jest to również najwyżej uprawiana roślina przeznaczona do spożycia na świecie.
Budowa Maca to bulwiasty, jadalny korzeń o wymiarach do 15 cm oraz wyrastające nad ziemię liście układające się w rozetę o wielkości od 10- 15 centymetrów. Maca znana jest inaczej jako peruwiański żeń- szeń, trawa pieprzowa lub pieprzowe ziele.

budowa maca

Historycznie Maca używana jest od wieków. Już Inkowie około 1300 do 2000 lat temu odkryli jej korzystne działanie na ludzki organizm. Pierwsze pisemne doniesienie o Maca pochodzi z roku 1553 z Cieza de Leon. W centralnych Andach Maca nadal jest używana jako codzienne źródło pożywienie.
Suplement jakim jest wyciąg z korzenia Maca w postaci proszku posiada bardzo bogaty skład obfitujący w węglowodany, białka i błonnik. Około 59% Maca to węglowodany, które szczególnie przydadzą się osobom aktywnym. Środek ten jest bardzo dobrym zasobem energetycznym dla ciała oraz wpływa pozytywnie na płodność, ponieważ zawiera wiele aminokwasów. Między innymi te odpowiadające za funkcje seksualne.
Dokładna zawartość aminokwasów w Maca:
kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, seryna, histydyna, glicyna, treonina, alanina, tyrozyna, fenyloalanina, walina,metionina, izoleucyna, leucyna, lizyna, prolina czy arkozyna.
Ponadto proszek Maca zawiera w sobie ponad dwadzieścia kwasów tłuszczowych.
Dla przykładu takie jak: kwas linolowy, kwas palmitynowy, kwas oleinowy, kwas stearynowy, kwas palmitoleinowy.
Maca jest ponadto bogata w witaminy. Wśród najważniejszych warto wymienić witaminę B1, która odgrywa ważną role w procesie oddychania tkankowego, B2 istotną dla rozwoju ciała oraz tworzenia czerwonych krwinek, C wpływającą na odporność organizmu oraz wiele procesów zachodzących w ciele, B3 oddziałującą na układ krwionośny oraz wspomagającą tworzenie czerwonych krwinek.
Proszek Maca to również szeroki zasób minerałów potrzebnych w wielu procesach organizmu. Wśród minerałów Maca zawiera: miedź, cynk, mangan, żelazo, selen i bor. Ponadto w środku tym znajduje się wiele innych przydatnych związków takich jak sterole, glukozylany, macaenesy i mecamidesy.

proszek maca

Jak widać powyżej skład Maca jest bardzo szeroki i zawiera całe spektrum różnych związków i minerałów potrzebnych organizmowi. Tak bogaty skład ma bardzo szerokie oddziaływanie na organizm. Inne dla mężczyzn i kobiet.
Wśród efektów, które mogą zaobserwować kobiety to przede wszystkim szybsza budowa mięśni, zwiększenie wydajności energetycznej i wytrzymałości, zwiększone libido, poprawa płodności, poprawa kondycji włosów i kolorytu skóry. Maca łagodzi dodatkowo objawy menopauzy oraz depresji. Zapobiega również osteoporozie.
Mężczyźni na pewno odczują zwiększenie energii oraz wytrzymałości, szybszy przyrost masy mięśniowej, wzrost libido oraz płodności, wzrost włosów i wzmocnienie zębów i kości. Środek ten łagodzi również objawy depresji.
Szerokie działania Maca ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Zalecane jest osobom, które szukają naturalnego środka na poprawę wydajności organizmu, zmagają się z problemem niskiego libido lub płodności oraz cierpią na depresję. Maca znana jest również z wspomagania kuracji nowotworowej.
Z całą pewnością mogę polecić Maca każdej osobie cierpiącej na którąkolwiek z powyższych dolegliwości lub chcącej wspomóc organizm w trakcie treningów.


Tu znajdziesz proszek Maca
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…