Przejdź do głównej zawartości

Łuszczyca głowy - jak sobie z nią poradzić?


Autor: Monika Dywijska



Gładka skóra i piękne, mocne włosy są synonimem zdrowia i idealnego wyglądu. Dlatego też pierwsze objawy łuszczycy są dla wielu osób jak wyrok, szczególnie, gdy występują w miejscu widocznym, takim jak głowa. Z tą chorobą da się jednak walczyć i to skutecznie, ważna jest jednak konsekwencja.


Czym dokładnie jest łuszczyca? Jakie metody można wykorzystać w jej zwalczaniu? Oto krótki poradnik.

Poznaj swojego wroga
Komórki tworzące naszą skórę i naskórek przez całe życie stopniowo rosną i złuszczają się. Cały cykl produkcji, wzrostu i obumierania skóry trwa około 4 tygodni. W przypadku osoby chorej na łuszczycę, układ odpornościowy skraca cały proces do 4 dni. Martwe komórki wędrują w górę skóry, tworząc na jej powierzchni białe płaty lub twarde łuski, najczęściej otoczone czerwoną obwódką.
Wciąż trwają badania mające wyjaśnić co dokładnie jest przyczyną łuszczycy. Na razie głównym „podejrzanym” są zmiany zachodzące w systemie immunologicznym. Warto także zaznaczyć, że łuszczyca jest chorobą dziedziczną. Jeśli w naszej rodzinie występowały osoby, które borykały się z tą przypadłością, możliwe że dotknie ona także i nas.
Należy pamiętać, że łuszczyca nie jest chorobą zakaźną! Osobie na nią chorej możemy bez obaw podać rękę, pić z tej samej szklanki czy korzystać z tych samych przedmiotów.

Jak z nią walczyć?
Gdy łuszczyca zostanie prawidłowo rozpoznana, należy stopniowo rozpocząć terapię. Pierwszym krokiem jest oczyszczenie skóry z płatów martwego naskórka, do czego najczęściej używa się maści z kwasem salicylowym. Gdy powierzchnia skóry zostanie oczyszczona nakłada się na nią preparaty z witaminą D i dziegciną, w trudniejszych przypadkach maści sterydowe i immunosupresyjne. Jeśli terapia zewnętrzna nie przynosi skutków, wtedy rozpoczyna się podawanie leków doustnych.
W przypadku choroby takiej jak łuszczyca niebagatelne znacznie ma prowadzony przez nas tryb życia i stosowana dieta. Warto wyeliminować z niej wędliny, mięso wieprzowe, ostre przyprawy czy kawę, natomiast warto zacząć spożywać produkty zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe: dobrej jakości oleje, ryby i owoce morza.
Warto także rozważyć używanie specjalistycznych kosmetyków. Warto pamiętać, aby stosowane przez nas kosmetyki nie zawierały ostrych środków myjących, barwników i sztucznych zapachów, które dodatkowo mogą podrażniać skórę.

Znajdź swoją drogę
Łuszczyca jest chorobą, w której każdy przypadek należy rozpatrywać oddzielnie. U niektórych przebiega ona łagodnie, u innych ostrzej, ale niezależnie od tego odpowiedna dobrana terapia terapia może przynieść naprawdę zadowalające efekty.



Sprawdź kosmetyki na łuszczycę, np. szampony Genactiv w trychologos.pl.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…