Przejdź do głównej zawartości

Dieta i ćwiczenia po porodzie - wywiad z dietetykiem


Autor: Marta Bartczak



Młode mamy często tuż po porodzie zaczynają zastanawiać nad tym, kiedy wrócić do aktywności fizycznej, aby starać się odzyskać dawną sylwetkę. Czy wystarczy poczekać do zakończenia okresu połogu, a może bezpieczniej będzie odczekać do odstawienia dziecka od piersi? 
Na te i wiele innych pytań odpowiedział w wywiadzie dietetyk ze Szczecina.



  1. Kiedy młoda mama może wrócić do aktywności fizycznej?
Po około 6 tygodniach po połogu. Wraca wtedy hormonalna równowaga, rany porodowe ulegają zagojeniu, samopoczucie ulega poprawieniu. Wzrasta również chęć podjęcia aktywności fizycznej.
  1. Od czego zacząć? Jak często i intensywnie należy ćwiczyć, żeby zauważyć pierwsze efekty?
Początkowo wystarczy nawet codzienny godzinny spacer. Z każdym tygodniem można zwiększać aktywność fizyczną. Zacząć od pilatesu, biegania, treningu funkcjonalnego. Jeżeli chodzi o bieganie, nie należy się zrażać, że początkowo problem stanowią nawet 3 km. Warto wtedy zastosować metodę marszobiegu (kiedy zmęczymy się biegnąc odpoczywamy przeplatając nasz maksymalny wysiłek niższym, czyli marszem). Docelowo warto pokonywać dystans 5-8 km 2-3 razy w tygodniu. W późniejszym etapie warto wprowadzić ćwiczenia siłowe na siłowni. 3 treningi siłowe w tygodniu trwające po godzinie będą optymalnym rozwiązaniem. Należy ćwiczyć całe ciało, nie zapominając o żadnej partii mięśniowej.
  1. Jaką dietę w tym czasie stosować? Czy konieczna jest specjalna dieta dla mam karmiących?
Najważniejsza jest zdrowa, zbilansowana i zróżnicowana dieta. Jemy 5 posiłków dziennie, śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolejne posiłki jemy w odstępach 3-4 godzinnych. Możemy również obalić popularny mit i spokojnie jeść po godzinie 18. Dieta mamy karmiącej nie musi się znacznie różnić w stosunku do diety typowej aktywnej kobiety. Należy jednak pamiętać o dodaniu 300 kcal dziennie do ogólnego bilansu kalorycznego przez cały okres karmienia. Jest to związane ze zwiększonym wydatkowaniem kaloryczności organizmu kobiety produkującego mleko.
  1. A co z suplementacją? Czy może ją stosować mama karmiąca?
Może stosować preparaty zawierające witaminy i minerały. Pozostałe suplementy są niewskazane. Wystarczy spojrzeć na etykietę, a na 99% z nich jest napisane, że nie jest zalecane u kobiet karmiących i kobiet w ciąży. Nie prowadzi się badań na kobietach w ciąży, dlatego warto poczekać z dodatkową suplementacją.
  1. Czy wysiłek fizyczny może mieć negatywny wpływ na ilość i jakość pokarmu? Czy uzasadniona jest obawa o utratę pokarmu?
Jeżeli wysiłek fizyczny będzie powodował znaczne obniżenie bilansu kalorycznego, może dojść do sytuacji, w której pokarm będzie zanikać. Dlatego wysiłek musi być wprowadzany stopniowo, bez tzw. „zarzynania się”. Musimy pamiętać również, żeby dostarczyć odpowiednia ilość kcal z dietą.
  1. A na co można sobie pozwolić kobieta jeszcze w trakcie ciąży? Jak mocno powinna się zmienić jej aktywność w porównaniu do okresu sprzed ciąży?
Jeżeli matka przed ciążą nie podejmowała aktywności fizycznej, to dobrym rozwiązaniem jest aqua aerobik czy specjalne ćwiczenia grupowe dla kobiet w ciąży. Jeżeli ćwiczyła wcześniej, może obniżyć intensywność dotychczasowych ćwiczeń, jak również obciążenia. Przed zajściem w ciążę warto wzmocnić mięśnie brzucha, które pomagają przy porodzie, a także stabilizują sylwetkę.
PAMIĘTAJMY, ŻE ZAWSZE KAŻDA AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA POWINNA BYĆ SKONSULTOWANA Z LEKARZEM PROWADZĄCYM.

Jakub Piotrowski pracuje na co dzień jako dietetyk i trener personalny. Jego motto brzmi: Aby schudnąć, trzeba jeść.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…