Przejdź do głównej zawartości

Szereg witamin z grupy B


Autor: Bartek Malak



Mówiąc o witaminach z grupy B, musimy zaznaczyć, że ich stosowanie jest w dużej mierze łączone ze zjawiskiem stresu, a raczej jego niwelowania. Witaminy z grupy B są w naszych codziennych nawykach łączone ze spożywaniem magnezu i jest to jak najbardziej prawidłowe połączenie. 



W tym miejscu nie będziemy jednakże skupiać się tyle na samym magnezie, co raczej właśnie na owych witaminach z grupy B. Tutaj na pewno nie możemy mówić tylko i wyłącznie o jednej witaminie, ale o wielu jej odmianach. Z jakimi zatem witaminami z grupy B możemy mieć do czynienia?

Witaminy B
Pierwszą z nich jest witamina B1 zwana także tiaminą. Wpływa ona na nasz intelekt, na pracę naszego układu nerwowego, naszych mięśni, jak również wpływa na zjawisko skurczów mięśniowych. 
Kolejną będzie witamina B2. Inaczej zwana jest ona ryboflawiną i ma znaczenie dla walki z migreną jak i ze stresem. Przejdźmy dalej. 
Witamina B3, czyli niacyna. Ta witamina bierze udział w procesach przemian energetycznych, detoksykacji organizmu, wpływa pozytywnie na nasze emocje. 
Kolejną z witamin z grupy B jest kwas pantotenowy, czyli witamina B5. Ten składnik zapobiega stanom przemęczeniowym, wpływa na koncentrację, na intelekt, jak również na poprawę pamięci. 
Przyszła pora na witaminę B6, czyli tę, z którą najczęściej kojarzony jest magnez. Ta witamina wpływa pozytywnie na zapobieganie skurczom mięśniowym, wpływa na pracę serca, na układ nerwowy, a także może znacząco poprawić nasz nastrój, nasze ogólne samopoczucie. To jeszcze nie wszystko.
Istotne funkcje dla organizmu
Dalej mamy witaminę B7, czyli biotynę. Wpływa ona na prawidłową pracę naszej tarczycy jak i naszych nadnerczy.
Warto jeszcze wspomnieć o witaminie B8 – Inozytolu, witaminie B9 – kwasie foliowym witaminie B10 – pabie, cholinie czy też o witaminie B12 zwanej kobalaminą. Wszystkie te witaminy z grupy B mają bardzo istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, każda z tych witamin powinna znaleźć się w odpowiedniej dawce w naszej diecie, a ich niedobór może mieć dla naszego zdrowia poważne konsekwencje.

Więcej o witaminie B dowiesz się z artykułu poniżej: http://www.maliturysci.pl/news-full-8468-witamina_b_i_magnez_wspomaga_leczenie_autyzmu.html
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…