Przejdź do głównej zawartości

Ssanie oleju słonecznikowego skuteczną metodą na kaszel.

Autorem artykułu jest Dariusz Szlachta

Prosty, tani i niezwykle skuteczny sposób na zwalczanie różnego rodzaju schorzeń - bólu głowy, zatok, czy gardła, kaszlu, dolegliwości wątrobowych i wielu innych.


Odkąd pamiętam, uporczywy kaszel towarzyszył mi niemal stale, przez okrągły rok. Wciąż czułem drapanie w krtani, które nasilało się zwłaszcza po spożyciu pikantnych potraw, których jestem namiętnym zjadaczem.

Kaszel był uciążliwy nie tylko dla mnie, ale także dla osób, w których pobliżu się znajdowałem.
O sposobie leczenia poprzez ssanie oleju słonecznikowego słyszałem już dużo wcześniej i nawet próbowałem tego, ale smak i widok ssanego oleju skutecznie zniechęcił mnie do tego.
No cóż, jednak natura nie dawała za wygraną i po wielu latach kaszlu, za namową teściowej, spróbowałem jeszcze raz.
Jakież było moje zdziwienie, kiedy po ok 3-4 tygodniach codziennego ssania oleju, kaszel ustał, a ja zacząłem swobodnie oddychać i w końcu mogłem z dużą przyjemnością zajadać się pikantnymi potrawami.
Olej ssałem przez pół roku, do nastania wiosny. Wiosna i lato to czas, kiedy nie wiedziałem co to kaszel. Niestety wraz z nastaniem jesieni, kaszel powrócił. Podejrzewam, że mój organizm nie pozbył się w dostatecznym stopniu zalegających w nim toksyn.
Poranny rytuał ssania oleju stał się dla mnie codziennością, który ponownie pomógł mi pozbyć się kaszlu.

Jak ssać olej słonecznikowy?
Rano na czczo lub wieczorem (ale po upływie 3-4 godzin od ostatniego posiłku) należy wziąć do ust najwyżej 1 łyżkę stołową oleju słonecznikowego lub arachidowego. Olej należy ssać w przedniej części ust (między ustami a zębami), tak jakbyśmy płukali zęby.
Ssać należy 20-30 minut.
Po tym czasie olej należy wypluć (w żadnym razie nie połykać, gdyż olej wchłania z organizmu toksyny), a jamę ustną dobrze wypłukać (ja robię to myjąc zęby pastą).
Metodę tą można stosować dowolnie długo, a ona sama jest nieszkodliwa. Stosować ją można w leczeniu zapalenia żył, chronicznej anemii, chorób żołądka, jelit, serca, układu krwionośnego, chorób stawów, paradontozy, zatok, stanu zapalnego oskrzeli i wielu innych.
Jeśli komuś przeszkadza smak oleju, można do niego dodać 3-4 krople miętowego Dentoseptu lub Azucalenu (wyciąg z rumianku oraz nagietka).
Osobom zdrowym zaleca się profilaktyczne stosowanie tej metody przez dwa tygodnie.
Sama metoda ssania oleju słonecznikowego znana jest już od tysięcy lat, pochodzi z indyjskiej ajurwedy, stosowana była także przez syberyjskich znachorów.
--- 
Na zdrowie - z naturą do zdrowia
Blog o zdrowiu, zdrowym odżywianiu, naturalnych receptach na zdrowie.
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl


Komentarze

  1. Ale że jak? cały czas trzeba trzymać w buzi i ssać? Jakoś nie wyobrażam sobie tego żeby się udało bez połknięcia i bez wyplucia.. ja na kaszel zawsze pije Dicotuss ponieważ staram się wybierać tylko naturalne leki. ten syrop jest ogólnie dla dzieci więc wiem że w składzie nie ma nic co mogłoby zaszkodzić. Ale z tym olejem pierwsze słyszę, chyba kiedyś jednak spróbuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwo nie jest. Jak tak się długo ssie, to już się nie ma siły kaszleć :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…