Przejdź do głównej zawartości

Jak rozpoznać świerzb?

Autorem artykułu jest Paweł End

Z tym, że świerzb to choroba kłopotliwa nie możemy się nie zgodzić. Nie ulega wątpliwości i to, że wiele osób nie chce o nim mówić uważając go za problem co najmniej nieprzyjemny. świerzbOdkładanie rozmowy o świerzbie w nieskończoność nie jest jednak dobrym rozwiązaniem.
Nie mówimy przecież o schorzeniu, które przestało być kłopotliwe już przed wiekami. Nie mówimy też, wbrew pozorom, o chorobie, z którą borykają się wyłącznie osoby o dość lekceważącym stosunku do higieny osobistej, choć wielu naszych rodaków właśnie tak chciałoby postrzegać świerzb. 

Jakie są zatem jego objawy i po czym możemy rozpoznać, że świerzb stał się i naszym problemem?

Świerzb przenosi się w następstwie kontaktów fizycznych, już na samym początku warto jednak podkreślić, że nie muszą być to wcale kontakty o intymnym charakterze. Niekiedy wystarczy, że podamy rękę osobie zarażonej albo będzie korzystać z tego samego ręcznika w firmowej łazience, a możemy przekonać się o tym, że świerzb nie jest wcale mitem z przeszłości. Dobrze więc wiedzieć, że w naszym otoczeniu znajduje się osoba zmagająca się z tym problemem można wtedy bowiem zachować znacznie większą ostrożność.


Świerzb zazwyczaj atakuje dłonie pojawiając się niekiedy również na podeszwach stóp. Jego pierwszym znakiem rozpoznawczym jest dość charakterystyczna wysypka przybierająca postać pęcherzyków oraz grudek, która może wywoływać nieprzyjemne uczucie w trakcie chodzenia oraz wykonywania innych czynności codziennych. Mniej więcej po trzech lub czterech tygodniach po zakażeniu świerzb przestaje być nieprzyjemną, ale pozostaje dotkliwą dolegliwością. Właśnie wtedy chorzy zaczynają narzekać na uporczywe swędzenie, choć i ono rozwija się fazami.  Na początku świąd jest przede wszystkim wynikiem zmiany temperatury, pojawia się więc przede wszystkim wówczas, gdy chory rozbiera się albo wychodzi z ciepłej wanny po kąpieli. Z czasem jednak objawy stają się coraz bardziej dokuczliwe.

Chorzy, którzy mają nadzieję na to, że choroba ustąpi sama muszą pamiętać i o tym, że świerzb ma tendencję do rozwijania się. Stopniowo infekuje kolejne części ciała, a walka z nim staje się coraz trudniejsza. To właśnie dlatego lekarze podejmują ją już po stwierdzeniu pierwszych objawów tak, aby rozwój choroby nie okazał się zbyt męczący dla samego pacjenta. Już pierwsze sygnały świadczące o obecności świerzbowca powinny zatem skłaniać nas do złożenia wizyty u dermatologa.
--- 
Więcej informacji o chorobie znajdziesz na stronie: www.swierzb.net.pl
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…