Przejdź do głównej zawartości

Jak radziły sobie z rozstępami nasze babcie, czyli rozstępy a medycyna naturalna

Autor: JBmedia

Cóż, należy spojrzeć prawdzie w oczy: Nasze babcie w większości nie radziły sobie z rozstępami, skupiały się na innych problemach, poza tym odżywiały się zdrowszym pokarmem.  My znamy jednak domowe sposoby pielęgnacji skóry, które mogą pomóc w walce z rozstępami.Warto sięgnąć po naturalne metody na rozstępy.





Zanim z nich skorzystasz, upewnij się, że nie istnieją żadne przeciwwskazania do stosowania ich na Twoim ciele, na przykład, że nie masz alergii na żaden ze składników!

Aby dostarczyć skórze odpowiednich składników, jak cynku i witaminy E, dodawaj do swoich posiłków pewne ilości orzechów, migdałów i olejów roślinnych. Również surówki z pomidorów, marchewek i warzyw zielonolistnych zawierają wiele ważnych substancji. Warto też co jakiś czas jadać na obiad wątróbkę.

Masowanie skóry pobudza krążenie krwi, sprawia, że skóra staje się zdrowsza i jędrniejsza, a także bardziej elastyczna i odporna na urazy, dlatego warto dbać o jej kondycję, wykonując codzienny masaż okolic narażonych na występowanie rozstępów. Olejki, które najbardziej nadają się do takich masaży to olejki lawendowe, jojoba, migdałowe i z rumianku. Można również łączyć olejek lawendowy z każdym z wymienionych, w różnych proporcjach.

Wcieranie świeżo wyciśniętego soku z aloesu (lub preparatów z dużą jego zawartością) w rozstępy, podobno skutecznie rozjaśnia blizny i znacząco poprawia koloryt i estetykę skóry ze zmianami rozstępowymi.

Witaminy i składniki odżywcze, które są zawarte w maśle kakaowym również pomagają w utrzymaniu skóry zdrowej i bez rozstępów. Warto więc co jakiś czas nacierać nim skórę.

Raz w tygodniu można zastosować peeling własnej roboty, który skutecznie wygładza i odżywia skórę, czyniąc ja wyraźnie bardziej elastyczną. 
Niektórzy potwierdzają również, że specyfik ten wyrównuje stare, zagojone rozstępy, czyniąc je mniej wyczuwalnymi dotykiem. Nie nadaje się jednak do skóry bardzo wrażliwej i poranionej. Aby go przygotować, wymieszaj trzy jednostki kuchennej soli gruboziarnistej z jedną jednostką oliwy z oliwek i nacieraj ciało, po czym dokładnie spłucz. Sól zetrze martwy naskórek oraz rozgrzeje i przygotuje skórę na przyjęcie substancji odżywczych zawartych w oliwie z oliwek. Oliwa dodatkowo zmiękcza i nawilża skórę.

Niektórzy stosują kremy do ciała, które wykonują samodzielnie. Naturalne składniki, które wykorzystują do ich stworzenia, doskonale odżywiają skórę i sprawiają, że staje się zdrowsza i piękniejsza.

Krem możesz przygotować mieszając łyżeczkę witaminy E w płynie (możesz ją uzyskać wyciskając zawartość kapsułek z tą witaminą), pół łyżeczki witaminy A, 50 ml oliwy z oliwek i 30 ml żelu aloesowego

Inny przepis na krem zakłada rozpuszczenie na ogniu 100ml masła kakaowego i 40ml wosku pszczelego. Gdy składniki się rozpuszczą, zestaw rondelek z gazu, dodaj łyżkę witaminy E i łyżkę oleju z kiełków pszenicy. Całość dokładnie wymieszaj.
Oba kremy należy przechowywać w lodówce.



Artykuł może być przedrukowywany jedynie w niezmienionej postaci z zachowaniem aktywnych linków.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…