Rzepa, niby taka niepozorna a pełna witamin i soli mineralnych!

Julian Tuwim

Rzepka

Zasadził dziadek rzepkę w ogrodzie,
Chodził te rzepkę oglądać co dzień.
Wyrosła rzepka jędrna i krzepka,
Schrupać by rzepkę z kawałkiem chlebka!
Więc ciągnie rzepkę dziadek niebożę,
Ciągnie i ciągnie, wyciągnąć nie może!




Rzepa, bo o niej mowa we wspaniałym wierszyku Juliana Tuwima, to obecnie chyba najbardziej niedoceniane z warzyw. A szkoda, bo to zdrowa i niskokaloryczna przekąska.
100 g rzepy to zaledwie 22 kalorie, a ile w niej cennych składników!
Warzywo zawiera dużo witamin C i PP, a także sole mineralne: wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu, siarki i jodu.
Ponadto rzepa zawiera dużo błonnika pokarmowego, dobrze syci i reguluje poziom cukru.

Jedząc ją regularnie nie tylko wspomagamy pracę układu trawiennego, ale pozbędziemy się zaparć czy uczucie ciężkości na żołądku. 

Najlepiej spożywać rzepę na surowo, w postaci surówek czy jako dodatek do sałatek.
Zdrowego, smacznego!



Komentarze