Przejdź do głównej zawartości

Zaćma. Jak przygotować się do operacji?

Zaćma, czy inaczej katarakta (od łacińskiego słowa cataracta) jest chorobą oczu polegającą na zmętnieniu soczewki.
Występuje głównie u osób starszych, choć znane są przypadki choroby dotykających pięćdziesięciolatków a nawet czterdziestolatków.
W zależności od przyczyny choroba może rozwijać się przez wiele lat (początkowo niezauważalnie) lub postępować gwałtownie.
Zaćma nie jest bolesna, dlatego bywa często bagatelizowana i nie jest w porę diagnozowana.

Cztery podstawowe symptomy zaćmy:
  •  widzenie jakby za mgłą, aż w skrajnych przypadkach całkowita utrata obrazu,
  •  pogorszenie ostrości widzenia,
  •  zła ocena odległości.,
  •  szybkie męczenie się oczu.

W początkowym okresie rozwoju zaćmy u niektórych chorych stosowane są leki przeciw katarakcie podawane w postaci kropli do oczu (np. Catalin). Krople te nie leczą choroby a mogą jedynie zahamować rozwój zaćmy.
Pamiętajmy:
Jedyną, skuteczną metodą leczenia jest operacja i zastąpienie zmętniałej soczewki soczewką sztuczną.

Leczenie:
Na szczęście utrata widzenia z powodu zaćmy jest stanem, który po zabiegu chirurgicznym można zmieć. Polega to na usunięciu soczewki i wstawieniu nowej, sztucznej o odpowiedniej dla chorego mocy. Nie będę rozpisywał się o metodach, bo to nie jest przedmiotem tego posta.

Co trzeba zrobić w ramach przygotowania do operacji:
Mimo, że obecnie operacja usunięcia zaćmy jest zabiegiem standardowym, to trzeba pamiętać, że jest to ingerencja w nasz organizm i musimy się to tego dobrze przygotować.
Odpowiednio wcześniej zaszczepić się przeciw żółtaczce (pamiętajmy, że odporność nabiera się dopiero po drugiej szczepionce, pomyślmy zatem kilka miesięcy przed zabiegiem).
Przed samym zabiegiem dokonać badań biometrii oka, oraz wykonać szereg badań krwi (między innym na krzepliwość ) oraz badania EKG.
Oczywiście w zależności od stanu zdrowia lekarz kierujący może zlecić dodatkowo i inne badania.

Sam zabieg i pobyt w szpitalu jest obecnie skrócony do niezbędnego minimum. W zasadzie nie słyszałem, aby pobyt trwał więcej  niż 2-3 dni.
Pacjent przez około miesiąc po zabiegu musi uważać na wzrost ciśnienia w gałce ocznej, czyli nie może gwałtownie się schylać, podnosić ciężkich przedmiotów, unikać wysiłku fizycznego itp.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…