Przejdź do głównej zawartości

Ksylitol – właściwości cukru brzozowego

Autor: Kamil Markowiak


Ksylitol to zdrowy zamiennik cukru. Poprawia zdrowie i samopoczucie. Zobacz jakie są zalety cukry brzozowego i wprowadź go do swojej diety.



Ksylitol, czyli cukier brązowy jest coraz bardziej popularny i wybierany przez osoby, które prowadzą zdrowy tryb życia. Jest to świetna opcja jako zamiennik tradycyjnego cukru, który negatywnie wpływa na organizm. Oto wpływ zwykłego cukru na nasz organizm: w nadmiernie stosowany jest powodem wielu poważnych chorób i dolegliwości takich jak nadwaga, otyłość czy cukrzyca. Biały cukier prowadzi do niedoborów witamin i mikroelementów w naszym organizmie. Zwiększa ryzyko miażdżycy czy zawału serca przez doprowadzenie do złej pracy układu krążenia. Pogarszają koncentrację, pamięć i osłabiają układ immunologiczny, który odpowiada za walkę z infekcjami. U dzieci bardzo szkodzi zębom i prowadzi do próchnicy.
Ksylitol przypomina tradycyjny cukier pod względem smaku i wyglądu, ale na tym kończą się ich wspólne cechy. Głownie jest przeznaczony dla diabetyków, osób chcących pozbyć się zbędnych kilogramów, osób chorych na grzybicę oraz osteoporozę. Ma bardzo korzystny wpływ na układ pokarmowy. Oto właściwości ksylitolu:
  • Działa łagodząco na dolegliwości żołądkowe,
  • Tworzy środowisko zasadowe w organizmie,
  • Działa na mikroflorę przewodu pokarmowego (chroni mikroflorę),
  • Zapobiega działaniu drożdżaków i pleśni,
  • Zalecany przy zgadze (łagodzi i leczy te dolegliwości),
  • Działa bakteriobójczo,
  • Poprawia odporność organizmu,
  • Ma działanie przeciwpróchnicze,
  • Likwiduje zapalenie dziąseł,
  • Jest dobrym źródłem energii,
  • Zwiększa przyswajanie wapnia w organizmie,
  • Pomaga w leczeniu osteoporozy,
  • Wspomaga ogólna odporność organizmu.
Ksylitol także naturalnie wytwarza się w organizmie człowieka w ilości ok. 15 gramów dziennie w procesie trawienia, ale a to dość małe ilości. Doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do ciast deserów, dżemów, sosów i innych potraw cukierniczych i nie tylko. Zastępuje słodzik do napojów kawy, herbaty i kompotów. Tak naprawdę można go zastąpić wszędzie tam, gdzie do tej pory wykorzystywaliśmy zwykły cukier. Potwierdzono, że ksylitom jest najlepszym, zdrowym zamiennikiem cukru. Jest całkowicie bezpieczny i zdrowy dla naszego organizmu. powinniśmy go spożywać w odpowiednij ilościach.

Ksylitol znajdziesz w ofercie hurtowni z odżywkami.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…