Przejdź do głównej zawartości

Jak świeże soki wpływają na nasze zdrowie


Autor: Artur Miszczak


Nie tylko osoby walczące z nadprogramowymi kilogramami przerzucają się na zdrowe odżywianie. Po nieprzetworzoną żywność sięgają także osoby męczące się z ciężkimi chorobami, nawet z nowotworami, udowodniono bowiem, że duże ilości świeżego soku z marchewki mogą wyleczyć nowotwór jelit. Co takiego magicznego kryje się w wyciskanych sokach?

Zainteresowani wiedzą, że pierwszym krokiem w kierunku zdrowego trybu życia jest zrezygnowanie z cukrów. Dotyczy to nie tylko słodkich batoników podjadanych między posiłkami, ale także gazowanych, słodzonych napojów. 
Najlepszą metodą jest zastąpienie ich wodą mineralną, niektórzy jednak chętniej sięgają po soki. Pamiętajmy jednak, że soki w kartonach nie tylko pełne są cukru, ale nie mają nic wspólnego z pełnymi witamin świeżo wyciskanymi sokami! Przetworzone napoje są dodatkowo rozwodnione, ograniczając liczbę ewentualnych wartości do minimum. Dlatego tak dobrze sięgnąć jest po świeżo wyciskane soki. Przyjrzyjmy się jednak bliżej ich zaletom.

Pierwszym niewątpliwym plusem świeżo wyciskanych soków to szybkość ich działania. Witaminy w nich zawarte już w 15 minut dostają się do krwiobiegu, nie tylko dodając nam energii, ale także odbudowując komórki. Dodajmy, że transportowane witaminy nie są byle jakie - podczas procesu wyciskania nie dochodzi do żadnego ich ubytku, a picie ich od razu po wyciśnięciu zapobiega procesowi napowietrzania, zabijającego cenne składniki.

Wspomnieliśmy we wstępie, że świeżo wyciskane soki mogą wyleczyć nowotwór jelit. Nie przesadziliśmy. Przeprowadzono badania, w których chorzy mieli dziennie wypijać sok wyciśnięty z ponad dwóch kilogramów marchewek. Kuracja zadziałała natychmiastowo, zupełnie eliminując zagrożenie już w kilka miesięcy. Musimy jednak przyznać, że zjedzenie ponad dwóch kilogramów nie tylko marchewek, ale jakichkolwiek innych owoców czy warzyw, wydaje się nie lada wyczynem, żeby nie powiedzieć - niemożliwe! Dlatego właśnie wyciskane soki sprawdzą się idealnie - ułatwiając przyjęcie takiej ilości pokarmu bez niekorzyści dla przyjmowanych witamin.

Kolejną niewątpliwą zaletą jest możliwość "przemycenia" do naszej diety nielubianych, bardzo jednak potrzebnych w diecie składników. Tylko nieliczni z nas uśmiechną się bowiem na myśl o zjedzeniu surowej pietruszki, ich grymas nie zmieni się na hasło "sok z pietruszki". Pamiętajmy jednak, że skład wyciskanych soków możemy dowolnie modyfikować, pozwalając, by lubiane przez nas smaki zdominowały (takie jak marchewka, jabłko czy pomarańcza) napój, ograniczając liczbę mniej ciekawych składników do niezbędnego minimum, dodając przykładowo jedną pietruszkę czy małego buraka na litr soku. W ten sposób dostarczymy organizmowi koniecznych wartości, nie odbierając sobie przyjemności.

Nie możemy nie wspomnieć o innych korzyściach płynących z regularnego picia świeżo wyciskanych soków. Zmianę diety zauważymy nie tylko w lepszym samopoczuciu czy utracie kilogramów, odczuje ją także nasz portfel! Zdecydowana większość warzyw i owoców świetnie nadających się do wyciśnięcia jest dostępna przez cały rok po bardzo niskiej cenie. Jeśli zatem weźmiemy pod uwagę to, że szklanka czy dwie takiego soku może zastąpić dotychczasowe niezdrowe posiłki, jesteśmy w stanie ograniczyć jego cenę do maksymalnie dwóch złotych! 
Nie zapomnijmy o pieniądzach wydanych na kremy przeciwzmarszczkowe, czas spędzony na (niezdrowym!) solarium czy niekończące się wizyty w aptece.

Jak widać, regularne przyjmowanie wyciskanych soków odczujemy nie tylko wewnętrznie. Pamiętajmy jednak, że to właśnie zbawienny wpływ soków na nasz organizm powinien nas zachęcić do jak najszybszego sięgnięcia po te napoje!

Zapraszamy do naszego sklepu, w którym znajdą Państwo najlepsze wyciskarki i sokowirówki.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…