Przejdź do głównej zawartości

Czy masło orzechowe jest zdrowe?


Autor: Kamil Markowiak



Masło orzechowe to produkt wybierany przez sportowców i osoby chcące pozbyć się zbędnych kilogramó. Właściwości masła orzechowego poprawiają nasze zdrowie i wygląd, ponieważ przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej.

Masło orzechowe jest coraz częściej spotykane na pułkach ze zdrową żywnością i w sklepach z odżywkami dla sportowców. 
Mogłoby się wydawać, że jest to przysmak tylko dla dzieci ale uwielbiają je również osoby dbające o figurę i sportowcy. Dlaczego jest takie zdrowe i popularne wśród sportowców? 
Na początek kilka właściwości orzechów, które są głównym składnikiem tego magicznego kremu:
Są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się nadmiernej tkanki tłuszczowej w organizmie,
  • Zawierają cenny dla organizmu kwas alfa-linolowy,
  • Obniżają cholesterol we krwi,
  • Spożywana umiarkowana ilość jest bardzo dobra w diecie, ponieważ powodują uczucie sytości,
  • Mają właściwości przeciwzakrzepowe i pomagają w profilaktyce miażdżycy,
  • Zawierają witaminę E (witamina młodości),
  • Poprawiają prace układu nerwowego,
  • Orzechy są doskonałe na pamięć i poprawiają koncentrację,
  • Zawierają dużą ilość cynku,
  • Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci,
  • Jest silnym antyoksydantem dzięki zawartości selenu,
  • Są źródłem: białka, błonnika, witaminy z grupy B, fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, sodu.
Masło orzechowe ma bardzo wiele zastosowań. Możesz je wykorzystać jako dodatek do kanapek, naleśników, gofrów, a także do dań i przekąsek słodkich i wytrawnych. Jeśli lubisz sałatki to może świetnie posłużyć jako chrupiący sos. Do owsianki dodaj łyżeczkę masła orzechowego i zobacz jaki oryginalny smak uzyskasz. Nadaje się również jako wspaniały dodatek do owoców. Wybierając masło zwróćmy uwagę na to, aby zawierały jak najmniejszą ilość soli.
Badania wykazały, że spożywanie odpowiedniej ilości masła orzechowego jako zamiennik za inne niezdrowe przekąski wpływa pozytywnie na odchudzanie i przyśpiesza spalanie nadmiernej tkanki tłuszczowej. Zawiera witaminy i minerały potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, poprawiają nasz wygląd, a co najważniejsze masło orzechowe jest pyszną przekąską, która zastępuje niezdrowe słodycze czy chipsy. Jest to smak dzieciństwa na który możemy sobie pozwolić, oczywiście w odpowiednich ilościach.

W sklepie z odżywkami znajdziesz masło orzechowe.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…