Kalafiorem w raka jelita grubego!


Słynna Bona Sforza sprowadziła do Polski wiele popularnych obecnie warzyw. Jednym z nich, charakteryzującym się mięsistymi pędami o ciekawym kształcie (tzw. różami) jest kalafior.

To cenne warzywo z rodziny kapustowatych zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C.
Ponadto obfituje w kwasy nikotynowy i pantotenowy.

Dzięki tym cennym składnikom kalafior zapobiega powstawaniu raka jelita grubego i żołądka.
Ponadto jest mało kaloryczny i sprzyja odchudzaniu. Poleca się go jeść na surowo, bo nawet wtedy  jest  bardzo smaczny, ale dla osób nieprzyzwyczajonych surowizna może wywołać sensacje żołądkowe.
Ostatecznie, jak już musicie, to można gotować go na parze lub zapiekać z dodatkiem ziół.
Niestety, tradycyjnie podawany w Polsce (po ugotowaniu z bułką tartą) praktycznie nie posiada już żadnych właściwości! 😕


Komentarze