Kalafiorem w raka jelita grubego!


Słynna Bona Sforza sprowadziła do Polski wiele popularnych obecnie warzyw. Jednym z nich, charakteryzującym się mięsistymi pędami (tzw. różami) jest kalafior.

To cenne warzywo zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C.
Ponadto obfituje w kwasy nikotynowy i pantotenowy.

Dzięki tym cennym związkom kalafior zapobiega powstawaniu raka jelita grubego i żołądka.
Ponadto jest mało kaloryczny i sprzyja odchudzaniu. Poleca się go jeść na surowo - jest  bardzo smaczny, ale dla osób nieprzyzwyczajonych surowizna może początkowo wywołać sensacje żołądkowe.
Ostatecznie można gotować go na parze lub zapiekać z dodatkiem ziół.
Niestety, tradycyjnie podawany w Polsce (po ugotowaniu z bułką tartą) praktycznie nie posiada już w/w właściwości!




Komentarze