Przejdź do głównej zawartości

Domowe maseczki na twarz- ajurwedyjskie receptury.

Autor: Anetta Konstantowska

Domowe maseczki – w zależności od składników – poprawiają jędrność skóry, usuwają toksyny, oczyszczają, a także nawilżają i łagodzą podrażnienia. Można je robić z naturalnych składników, jak glinki, płatki owsiane, śmietanka, jogurt, awokado, a także z owoców, np. z brzoskwini czy papai. Wypróbuj ich działanie

Maseczka z brzoskwini i śmietanki
Maseczka odżywia i nawilża skórę. Przed nałożeniem maseczki na skórę – możesz zjeść łyżeczkę lub dwie. Jest bardzo smaczna. Maseczka zalecana jest do cery normalnej, suchej, odwodnionej, wrażliwej i dojrzałej. Przygotujesz ją w 5 minut. Nie przechowuj maseczki, lecz przygotuj jednorazową porcję.
Składniki: 1/2 dojrzałej, niedużej obranej brzoskwini lub 1/4 średniej, 1 łyżka stołowa gęstej śmietanki, odrobina miodu.
Przygotowanie: rozgnieć brzoskwinię widelcem i wymieszaj ze śmietanką oraz miodem do uzyskania papki o gładkiej konsystencji.
Palcami nanieś papkę na twarz oraz szyję i zostaw na 30 minut, leżąc w tym czasie. Maseczka jest dość wodnista, a zatem pamiętaj, aby zabezpieczyć się ręcznikiem przed ściekającymi kroplami. Po 30 minutach spłucz maseczkę.

Maseczka z zarodków pszennych
Maseczka ma działanie silnie nawilżające. Korzystnie działa na skórę wysuszoną. Jest zalecana do cery normalnej, suchej, wrażliwej oraz zniszczonej warunkami atmosferycznymi (wiatrem, słońcem lub mrozem). Przygotujesz ją w 10 minut. Nie przechowuj maseczki, lecz przygotuj jednorazową porcję.
Składniki: 2 łyżeczki świeżego musu jabłkowego, 2 łyżeczki surowych zarodków pszennych, 1/2 łyżeczki oleju z jojoby, oleju z orzechów laskowych, pestek moreli lub migdałów.
Przygotowanie: w miseczce dokładnie wymieszaj mus jabłkowy i zarodki pszenne. Odstaw na 5 minut, aby mieszanka zgęstniała lub do czasu, gdy zarodki wchłoną część soku jabłkowego. Po zmyciu mieszanki możesz użyć oleju bazowego.
Palcami nanieś maseczkę na twarz oraz (w razie potrzeby) na szyję. Ta maseczka może skapywać, a więc zwiąż włosy, połóż się, połóż stopy wysoko i myśl o czymś przyjemnym. Po 20-30 minutach spłucz maseczkę, nawet jeśli nie wyschnie.
Następnie wykonaj masaż twarzy, używając olejku (do wyboru: z jojoby, z orzechów laskowych, z pestek moreli lub z migdałów). Przez 5 minut wmasowuj go łagodnymi, okrężnymi ruchami w skórę twarzy, szyi oraz dekoltu. Twarz będzie nawilżona, ciepła i promienna.

Maseczka z awokado i maślanki
Ta maseczka ma działanie silnie odżywiające i nawilżające o lekkim wybielającym działaniu – sprawia, że skóra staje się aksamitna i miękka. Zalecana jest do cery normalnej, bardzo suchej, dojrzałej, a także szorstkiej, odwodnionej i spierzchniętej. Przygotujesz ją w pięć minut. Nie przechowuj maseczki w lodówce, lecz przygotuj jednorazową porcję.
Składniki: 1/4 dojrzałego awokado, maślankę. Obierz owoc awokado, usuń pestkę i rozgnieć miąższ z taką ilością maślanki, aby uzyskać kremową pastę. Przyda się do tego miseczka i widelec.
Ta maseczka może spływać, a zatem zepnij włosy, zanim ją nałożysz. Wykonując ruchy w górę, rozprowadź mieszankę palcami na twarzy, szyi i dekolcie. Jeśli to możliwe, nałóż maseczkę wczesnym rankiem. Spłucz po 20-30 minutach.
Opracowanie na podstawie:
Domowe receptury na naturalne kosmetyki. 175 ekoprzepisów na specyfiki ziołowe. Stephanie Tourle


wiecej na www.zielonysklep.com
www.a-ajurweda.pl
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…