Przejdź do głównej zawartości

Czym witasz swój brzuch?


Autor: Justyna Telega


Wychodzisz z domu bez śniadania? Szkoda, bo właśnie ono dostarcza energii i siły na cały dzień.

Zjedz je sam
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Czujemy to instynktownie ponieważ zwykle budzimy się głodni, a to za sprawą nocnego spadku poziomu glukozy we krwi. Jeśli rozpoczynamy dzień "na głodnego", narażamy się na bóle głowy, senność i problemy z koncentracją. Zdaniem dietetyków, bycie na bakier ze śniadaniami zwiększa o 450% ryzyko nadwagi. Fachowcy uważają też, że pierwszy w ciągu dnia posiłek należy zjeść przed godziną 10 30. Nie bez kozery mówi się "śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi".

Co powinno w sobie mieć?
Śniadanie dostarcza 30% kalorii potrzebnych w ciągu dnia osobom dorosłym. Nabiał dostarcza witamin A i D, wapnia oraz białka. Produkty zbożowe zawierają błonnik, węglowodany, białko i witaminy z grupy B. Może więc kromka pełnoziarnistego chleba z twarożkiem, do tego łyżeczka miodu, dżemu lub konfitur? Nie zapomnij o nawodnieniu organizmu herbatą, wodą niegazowaną albo świeżo wyciskanym sokiem.

Weekendowe klimaty
Sobota i niedziela to wyjątkowe dni, kiedy chcielibyśmy celebrować jedzenie czegoś wyjątkowego w towarzystwie osób najbliższych. Polecamy jajecznicę ze szpinakiem i fetą, tosty z rukolą i awokado, czy kanapki z jajkiem sadzonym i szczypiorkiem. Można też spokojnie wypić niezbyt mocną kawę. Unikajmy jednak kremów czekoladowych itp., ponieważ produkty słodkie wzmagają chęć podjadania w ciągu dnia.

Jeśli potrzebna dogrywka…
Najgorszym rozwiązaniem, jakie możemy wybrać w pracy, jeśli pomimo zjedzenia śniadania, jest zaprzyjaźnienie się z automatem z batonikami. Zamiast tego polecam kanapki z ciemnego chleba z chudą wędliną albo twarożkiem, a do tego pomidor lub kiełki. Z owoców warto wybrać banan lub grejpfrut. Jabłka nie są najlepszym rozwiązaniem ponieważ wzmagają łaknienie.

Jest taki dzień…
            8 listopada obchodzimy Światowy Dzień Zdrowego Śniadania. Życzę Wam go nie tylko od święta J Przede wszystkim nie warto jeść zbyt szybko i w stresie. Spokojnie celebrujcie swoje śniadania, nawet jeśli miałoby to oznaczać o kilka minut krótszy sen. Mówię Wam z doświadczenia - naprawdę warto zdrowo żyć!



Jeśli interesują Cię tematy związane z fitness, dietą i zdrowym stylem życia, zapraszamy na blog www.fitness-blender.pl
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…