Przejdź do głównej zawartości

Cholesterol na cenzurowanym


Autor: Małgorzata Wierzbicka



Cholesterol nie zawsze jest zły. Musimy bowiem wiedzieć, że istnieje również dobry cholesterol, który nam nie zaszkodzi. Nie każdy jednak wie, jak zastąpić zły cholesterol tym dobrym i jak poprawić stan swojego organizmu, gdy już pojawił się u nas ten pierwszy.

          Czym jest cholesterol? 
Na pewno niczym złym, jak się wszystkim wydaje. Jednak jedynie w ograniczonych ilościach i pochodzący z dobrych źródeł. 
Cholesterol kojarzymy zazwyczaj z otyłością oraz z obfitymi i niezdrowymi posiłkami. Pamiętajmy, że cholesterol jest również niezbędny do funkcjonowania naszego organizmu. Wszystko jest dobrze, jeśli pozostaje na odpowiednim poziomie. Czasami jednak sami głównie przez swój styl życia powodujemy jego wzrost a tym samym pogorszenie stanu naszego organizmu.

          Cholesterol nie zawsze jest zły. Istnieje bowiem również dobry cholesterol, którego dostarczamy organizmowi zdrowo się odżywiając, szczególnie spożywając dobre tłuszcze np. olej lniany, słonecznikowy lub oliwę z oliwek. Zły cholesterol znajduje się natomiast w żywności typu fast food, która zawiera duże ilości tłuszczy zwierzęcych. Występuje on także w śmietanie, żółtkach jaj oraz w serach. Dlatego tak ważne jest, abyśmy zwracali uwagę na to, co jemy. Oczywiście zły cholesterol w niewielkich ilościach nikomu nie zaszkodzi, o ile nie mamy przeciwwskazań medycznych do jego spożywania.
          Istnieje cały szereg wytycznych odnośnie sposobów odżywiania, mających na celu zapobieganie i usuwanie złego cholesterolu z organizmu.  Mają one na celu przestawienie naszego organizmu na zdrowe odżywianię i eliminację z naszej diety złych tłuszczy. Musimy m.in.:
  • zamienić masło na specjalną margarynę ze sterolami,
  • smalec na olej słonecznikowy, rzepakowy, oliwę z oliwek,
  • jeść więcej czosnku, zwłaszcza na surowo,
  • spożywać nasiona Chia, które ograniczają wchłanianie cholesterolu,
Zrezygnować na pewno powinniśmy z :
  • potraw smażonych, zwłaszcza na tłuszczu zwierzęcym,
  • produktów typu fast-food, np. chipsów,
  • sera żółtego,
  • żywności przetworzonej.
          Chcąc wspomóc dietę w walce z cholesterolem powinniśmy również  regularnie ćwiczyć. Wysiłek fizyczny jest bowiem najlepszym sposobem zaraz po diecie a przed tabletkami na zwalczenie złego cholesterolu. Powinniśmy uprawiać sport regularnie i najlepiej na świeżym powietrzu. Pozwoli to nam w szybki sposób obniżyć poziom złego cholesterolu a zwiększyć poziom dobrego. Najlepszym rodzajem aktywności w tym przypadku jest nordic walking, spacery oraz pływanie w basenie.
          Kluczem do sukcesu jest wytrwałość w swoich postanowieniach i nieuleganie pokusom podjadania. Dieta jest najważniejszym czynnikiem decydującym o poziomie cholesterolu. Nie unikajmy jednak całkowicie tłuszczy. Wybierzmy te bezpieczne dla organizmu. Dodatkowo regularnie ćwicząc unikniemy chorób serca oraz udaru mózgu, których głównym sprawcą jest zły cholesterol.

Małgorzata Wierzbicka
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…