Przejdź do głównej zawartości

Nie daj się grypie, bądź z naturą w komitywie


Autor: ekosmak.eu



Dopadła cię grypa a może jesteś przeziębiony ? Zanim udasz się do lekarza i zaczniesz zażywać szkodliwe antybiotyki czy lekarstwa sprawdź co przygotowała dla ciebie matka natura ;)  "Jednym z przykładów święcących w dniu dzisiejszym prawdziwy tryumf jest napar z korzenia imbiru i cytryny."

Nikt jej nie lubi, jest nieznośna i przyczepia się zazwyczaj w najmniej odpowiednim momencie wywracając bardzo często do góry nogami dotychczasowe życie chorego.
Grypa! Chociaż brzmi niezbyt groźnie w szczególnych przypadkach potrafi zrobić wiele szkody w organizmie chorego. 
Pierwsze objawy wyglądają dosyć niegroźnie ot, zwykłe przeziębienie, które potrwa kilka dni i wszystko wróci do normy, jednak nie zawsze tak jest. Pierwszy okres rozwoju choroby zaczyna się bardzo niewinnie. Pojawia się, bowiem lekkie drapanie w gardle i katar. Zignorowanie tych oznak pozwala na dalszy rozwój przeziębienia, które w kilkanaście godzin zaczyna przybierać formę odczuwalnego bólu głowy, bólu mięśni oraz ogólnego rozbicia i osłabienia organizmu chorego.
Najbardziej typowe oznaki przeziębienia:
- kichanie łzawienie z oczu
- ból gardła
- niedrożność kanałów nosowych poparta cieknącym i wodnistym katarem
- kaszel i gorączka
- bóle, ucha, głowy i mięśni
Jeszcze w tym momencie możemy zacząć samodzielnie przeciwdziałać dalszemu rozwojowi choroby wybierając chociażby domowe sposoby leczenia przeziębienia i grypy. Stosując w tym celu sprawdzone receptury naszych prababć na jej pokonanie.

Domowe sposoby na przeziębienie i grypę - dieta!
Jak Polska długa i szeroka tak w każdym jej zakątku znajdziemy wypracowane metody leczenia czy też zapobiegania grypie. Oprócz przyjmowania naturalnych ziółek i mikstur niesamowicie ważna jest odpowiednia dieta zapewniająca choremu dostarczenie cennych witamin i składników mineralnych wspomagających organizm w walce z wirusami. Wśród górali dużym powodzeniem cieszy się popularna kwaśnica na „świńskim ryju” spożywana w celach wzmacniających i ochronnych przed przeziębieniem. W innych częściach kraju popularnym anty – grypowym daniem jest rosół z kury, który poprzez swój smak i zapach oraz cenne substancje wzmaga wydzielanie śluzu, którego wydmuchiwania pozwala na usunięcie bakterii i zarazków ustrojowych. W diecie wskazane są posiłki lekkostrawne poparte spożywaniem dużej ilości płynów w postaci wody mineralnej niegazowanej, herbaty oraz soku z kiszonej kapusty. Sok zawiera duże ilości witaminy C, E, B6 i B12 oraz odpowiednią dawkę składników mineralnych w postaci potasu, żelaza, magnezu oraz cynku.

Zioła
Zastosowanie ziół w leczeniu oznak przeziębienia i grypy jest znane praktycznie od zarania dziejów ludzkości. Jednym z przykładów święcących w dniu dzisiejszym prawdziwy tryumf jest napar z korzenia imbiru i cytryny najlepiej ze sklepu ze zdrową żywnością. W zależności od potrzeby i planowanej ilości soku, przykładowo na jedno spożycie wybieramy średniej wielkości kawałek korzenia imbiru dokładnie rozgniecionego wyciskarką do czosnku. Do tak powstałej papki dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny, dla smaku możemy dodać odrobinę miodu. Całość zalewamy przegotowaną wodą podgrzaną do temperatury ok. 70C, wyższa temperatura lub zalanie mikstury wrzątkiem pozbawia jej dobroczynnych składników w postaci naturalnych związków wzmacniających organizm i niszczących wirusa choroby.
Kolejnym ze sposobów skutecznie działających przeciwko przeziębieniu i grypie jest spożywanie naparu z suszonych kwiatów lipy. Napar posiada wyjątkowo skuteczne właściwości przeciwgorączkowe doskonale łagodząc bóle głowy i katar. Dzięki działaniu napotnemu napar usuwa substancje szkodliwe dla organizmu. Najprostszy sposób zrobienia naparu to zalanie wrzątkiem ok. 2 łyżeczek suszonego kwiatu lipy i trzymanie go przez ok. 10 minut pod przykryciem w celu dokładnego zaparzenia. Po ostygnięciu odcedzamy wywar i pijemy dodając do smaku odrobinę miodu oraz soku z cytryny, maliny lub innego krzewu owocowego, którego owoce mają właściwości zdrowotne.
Jeszcze innym skutecznym lekiem na przeziębienie domowej produkcji jest duży kubek mleka, do którego dodajemy drobno pokrojony lub rozgnieciony ząbek czosnku. Do mikstury dodajemy łyżkę masła oraz łyżkę miodu dla poprawienia smaku tak przygotowanego napoju. Mikstura ta działa wzmacniająco na organizm oraz doskonale zwilża błony śluzowe gardła, posiada też możliwość działania dezynfekującego. 
W przypadku, kiedy żaden z domowych sposobów nie zadziała pozostaje wizyta w gabinecie lekarza.

Sekrety Doktora Zdrowie
Zdrowa Żywność - www.ekosmak.eu
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…