Przejdź do głównej zawartości

Aids pokonany?


Autor: Gabriela Przystupa




Notka zawiera informacje, o pierwszym przypadku wyleczenia Aids.

Timothy Ray Brown, jest pierwszym na świecie człowiekiem, wyleczonym z zaawansowanej postaci AIDS. Ten 45 leni mieszkaniec San Francisco, był nosicielem HIV, przez 15 lat. Niespodziewanie zachorował również na białaczkę - lekarze zdecydowali, że konieczny będzie przeszczep szpiku kostnego. W 2007 roku dokonano u niego przeszczepu komórek macierzystych szpiku kostnego. Na dawcę wybrano jednak osobę z wrodzoną odpornością na HIV. Taką odporność posiada 1% Europejczyków, Azjaci i Afrykanie są jej pozbawieni. Po przeszczepie okazało się, że Brown pokonał nie tylko białaczkę ale i HIV.
Dr Paul Volberding, który od 30 lat bada HIV/ADIS i jest autorytetem w tej dziedzinie przyznał, że ta procedura nie musi sprawdzić się na innych pacjentach, z uwagi na skomplikowany proces przeszczepu komórek macierzystych oraz trudności w znalezieniu odpowiedniego dawcy. - Nie można, tak po prostu dokonać przeszczepu szpiku kostnego, ponieważ niesie to za sobą poważne ryzyko śmierci pacjenta - powiedział Volberding.

Od początku pandemii tej choroby na świecie zmarło ponad 16 milionów ludzi. Obecnie z HIV i AIDS na świecie żyje około 34 miliony ludzi. Każdego dnia na świecie przybywa 6 tysięcy nowych infekcji. Odkrycie tego zjawiska na pewno przyśpieszy prace nad lekiem, który ostatecznie pokona HIV.



Gabriela Przystupa 
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…