Przejdź do głównej zawartości

Czy to zakwaszenie organizmu?


Autor: Barbara Lisowska



Częste infekcje, brak energii, złe samopoczucie czy słaba kondycja skóry, włosów i paznokci to tylko niektóre objawy mogące świadczyć o zakwaszeniu organizmu.

W takim przypadku należy podjąć odpowiednie kroki, aby przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie, gdyż zakwaszenie może prowadzić do dużo poważniejszych skutków zdrowotnych.

Objawy zakwaszenia organizmu
Oprócz wyżej wspomnianych, do charakterystycznych objawów zakwaszenia organizmu zaliczyć można bóle głowy, zaburzenia pracy układu pokarmowego w postaci zgagi, wzdęć, zaburzenia koncentracji oraz nadmierne wypadanie włosów. Mogą również wystąpić bóle w stawach oraz mięśniach, a także ogólne rozdrażnienie.

Przyczyny zakwaszenia organizmu

Głównym winowajcą zakwaszenia organizmu jest niewłaściwa dieta, bogata w produkty zakwaszające. Ponadto przyczyną może być brak aktywności fizycznej, nadmierny  i długotrwały stres. Do produktów zakwaszających należą: mięso, jaja, ryby, produkty zbożowe, sery, tłuszcze, alkohol, kawa i herbata.  Wszelkie składniki pokarmowe, które zawierają duże ilości fosforu, siarki oraz chloru mają działanie zakwaszające.

Dieta odkwaszająca
Aby uniknąć zakwaszenia organizmu, a także by przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w sytuacji, gdy nasz organizm już został zakwaszony, należy w pierwszej kolejności sięgnąć po odpowiednią dietę. Musi ona działać w sposób alkalizujący, czyli być bogata w produkty zawierające wapń, magnez, potas oraz sód. Należą do nich: kasza jaglana i gryczana, mleko, śmietana, szpinak, bakłażan, cukinia, marchew, seler, pomidor, burki, maliny, cytrusy, truskawki, brzoskwinie, kiwi, arbuz, banany, a także oliwa z oliwek, migdały, herbata zielona oraz kawa zbożowa.
Ponadto dieta powinna być zrównoważona. Oznacza to, że stosunek produktów kwasotwórczych do zasadowych powinien wynosić 20% do 80%. Pamiętajmy również o tym, aby pić w ciągu dnia dużo wody lub herbat ziołowych, minimalizując ilość alkoholu, ale również papierosów. Warto też ograniczyć ilość spożywanego cukru rafinowanego oraz produktów wysokoprzetworzonych.
Prowadzenie uregulowanego trybu życia, odpowiednia ilość snu oraz relaksu w połączeniu z dietą zasadową pozwoli uchronić nasz organizm przed zakwaszeniem.


Polecamy również artykuł na temat diety odkwaszającej

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…