Przejdź do głównej zawartości

Akupunktura metodą równowagi - natychmiastowe usuwanie bólu


Autor: Ryszard Tesla



Akupunktura metodą równowagi jest sprawdzoną, prostą i niezwykle skuteczną metodą leczenia stosowaną na całym świecie. Znanym jej propagatorem jest Dr Tan, specjalista tradycyjnej medycyny chińskiej mieszkający i nauczający w Stanach Zjednoczonych.



Akupunktura będąca integralną częścią tradycyjnej medycyny chińskiej składa się z pięciu systemów opartych na teorii meridianów (kanałów energetycznych). Te pięć systemów wywodzi się z klasycznej akupunktury, używanej przez tysiące lat w Chinach. Według starożytnych chińskich źródeł wyniki stosowania akupunktury powinny być widoczne od razu, tak jak "cień, który pojawia się, gdyb postawisz słup na słońcu". Stosowanie metody równoważenia w akupunkturze przynosi dokładnie takie rezultaty. Pacjenci leczeni tą metodą są zwykle zszokowani tym jak szybko i prosto terapeuta medycyny chińskiej może usunąć ból i inne dolegliwości, z którymi konwencjonalna medycyna nie radzi sobie w ogóle albo w sposób niosący ze sobą uciążliwe efekty uboczne.
Akupunktura metodą równowagi jest rewolucyjnym sposobem uśmierzania bólu, leczenia bólu przewlekłego, a także wielu chorób wewnętrznych, w tym dolegliwości żołądkowych i trawiennych, chorób o podłożach neurologicznych i związanych z układem oddechowym. Akupunkturzyści stosujący w swojej praktyce Akupunkturę Metodą Równowagi mogą pochwalić się efektywnością na poziomie 85%. Jest to bardzo duża skuteczność nawet jak na standardy chińskie. Dodatkową korzyścią dla pacjenta jest większy komfort gdyż w tej metodzie stosuje się znacznie mniej igieł niż w klasycznej akupunkturze.

Tradycyjna Medycyna Chińska i akupunktura
Tradycyjna medycyna chińska zawiera w sobie bardzo wiele sposobów leczenia, które na przestrzeni tysięcy lat były doskonalone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W ten sposób narodziła się właśnie akupunktura metodą równowagi. Podstawową koncepcją, na której opiera się ta szkoła jest system luster i obrazów. Część ciała, w którą wbija się igły działa jak lustrzane odbicie bolącego lub dysfunkcyjnego organu lub obszaru. Dlatego na przykład przy leczeniu bólu kolana akupunkturę stosuje się w okolicy łokcia itd. Cały system medycyny chińskiej opiera się na filozofii równowagi, której zachowanie jest podstawą zdrowia. Brak równowagi objawiający się bólem jest związany zwykle z blokadą przepływu energii. Akupunktura czy może raczej wbita igła działa tutaj jak włącznik światła, który choć oddalony od żarówki kiedy zostaje włączony przywraca dopływ prądu i pojawia się światło oraz swobodnie płynie prąd. Dla przykładu w akupunkturze często się łagodzi i usuwa ból w plecach przez nakłucie ręki.

Leczenie bólu i nie tylko
Leczenie bólu i jego natychmiastowe uśmierzanie choć samo w sobie na pewno bardzo pożądane jest tylko wstępem do ogromnych możliwości jakie niesie ze sobą stosowanie akupunktury i szeroko pojętej medycyny chińskiej. Akupunktura metodą równowagi stosowana regularnie, radzi sobie z chorobami przewlekłymi i wewnętrznymi, bezsennością, problemami z menstruacją i układem moczowym, jest też niezwykle skuteczna w leczeniu zapalenia stawów i artretyzmu.

Więcej na temat akupunktury i alternatywnych metod leczenia znajdziesz na blogu Czubek Igły  Medycyna chińska, akupunktura, ziołolecznictwo.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…