Przejdź do głównej zawartości

Zmielone pestki winogron – OPC

Autor: sklepdietetyczny.pl

Pod pojęciem OPC, kryją się oligomeryczne proantocyjanidyny w postaci ekstraktu z pestek winogron. To produkt wysoce bogaty w przeciwutleniacze.

Zmielone pestki winogron są uzyskiwane poprzez wytłoczenie na zimno pestek z dojrzewających w słońcu czerwonych  winogron, które pochodzą z kontrolowanych upraw biologicznych.
Wyciąg z pestek winogron OPC został odkryty już w 1949 roku i uznany za najsilniejszy środek dla ochronny naczyń krwionośnych i najsilniejszy przeciwutleniacz.
Pestki winogron są spośród wszystkich znanych środków żywnościowych najbogatszym, jednocześnie naturalnym źródłem wtórnych substancji roślinnych z grupy polifenoli. To właśnie przy ich pomocy możemy najlepiej uchronić nasze ciało przed bardzo szkodliwym działaniem wolnych rodników. OPC z winogron w wysokim stopniu hamuje procesy starzenia wywołane ich działaniem. 
Oprócz tego sproszkowane pestki winogron cechuje naturalnie wysoka zawartość substancji balastowych błonnika oraz pierwiastków śladowych, którymi są wapń, magnez i żelazo. Jako antyoksydant OPC jest wobec niektórych rodzajów rodników 50 razy silniejszy od witaminy E i 20 razy silniejszy od witaminy C.
Flawonoidy osłaniają organizm przed mutacją przy podziałach komórkowych zmniejszając przy tym ryzyko powstania komórek nowotworowych. OPC posiada silne właściwości detoksykacji wzmacnia odporność, wspomaga układ krążenia, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, zmniejsza lepkość krwi powodując zwiększenie jej przepływu. 
OPC rozrzedza krew w naturalny sposób, która jest w stanie zapewnić przebieg wszystkich procesów życiowych. OPC absorbowane jest w ciągu 20 minut oraz działa ochronnie przez 72 godziny.
Ze względu na silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne pomaga w leczeniu ostrego zapalenia pęcherza moczowego, a także ogranicza rozwój bakterii i zapobiega zatrzymywaniu się ich na ściankach dróg moczowych.
Proantocyjanidyny mają właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne i antyartretyczne, a także zdolność zapobiegania szkodliwym skutkom promieniowania UV. Skutecznie  wspomagają ochronę oczu przed szkodliwym promieniowaniem, zarówno tym słonecznym, jak i tym pochodzącym od monitorów komputerów i telewizorów. Stosowany może być jako suplement w profilaktyce zaćmy. Pozytywnie wpływa na mikrokrążenie w gałce ocznej, przyspiesza leczenie stanów zapalnych spojówek.

Ekstrakt z pestek winogron do nabycia w sklepiedietetycznym.pl
http://sklepdietetyczny.pl
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…