Przejdź do głównej zawartości

Co warto wiedzieć o propolisie - kicie pszczelim


Autor: Urszula Ochocka


O właściwościach prozdrowotnych miodu każdy z nas słyszał i wie od dzieciństwa. Na bolące gardło, gorączkę i ogólne złe samopoczucie nasze babcie i mamy wielokrotnie serwowały nam gorące mleko czy herbatę z miodem.

Jednak znacznie mniej osób zdaje sobie sprawę, że również inne wytwory pszczół potrafią pomóc na różne ludzkie dolegliwości.
Jednym z takich produktów jest propolis - znany również pod nazwą kit pszczeli. Jest to substancja wytwarzana przez pszczoły w celu ochrony ula przed wszelkimi chorobotwórczymi grzybami i bakteriami. Pszczoły szczelnie wykładają nim wewnętrzne ściany ula - tak aby ich dom był chroniony przed deszczem i wilgocią oraz nie stwarzał odpowiednich warunków do rozwoju śmiercionośnych dla pszczół grzybów.

Po co pszczołom propolis?
Pszczoły propolis wytwarzają z własnych wydzielin połączonych z olejkami eterycznymi, żywicą pąków drzew i wosków. Taka mieszanka jest wodoodporna, bakterio - i grzybobójcza. Niszczy także wirusy. Jego niezwykłe właściwości wynikają ze składu kitu pszczelego. Znaleźć w nim można ponad 250 aktywnych związków chemicznych - poczynając od flawonoidów, po estry, alkohole, kwasy tłuszczowe, sterole, terpentyny na mikroelementach kończąc.

Po co ludziom propolis?
Właśnie dlatego propolis znajduje zastosowanie zarówno jako środek leczniczy jak i składnik kosmetyków.
Znany jest z właściwości łagodzących wszelkiego rodzaju podrażnienia i zranienia. Przyspiesza proces gojenia się skóry, chroniąc jednocześnie przed wdaniem się zakażenia w ranę. Ma również właściwości znieczulające oraz jest skuteczny przy odtruwaniu wątroby.
Wykorzystywany jest do leczenia odmrożeń i oparzeń, a także zakażeń grzybami. Wzmacnia wytrzymałość naczyń krwionośnych oraz wykorzystywany jest do leczenia reumatyzmu stawów kręgosłupa. Zmniejsza ryzyko zachorowania na białaczkę oraz pozytywnie wpływa na regulację ciśnienia.

Propolis w kosmetyce?
Kit pszczeli wpływa także na nasz wygląd i samopoczucie - z tego powodu jest częstym składnikiem kosmetyków. Szczególnie tych przeznaczonych dla skóry łojotokowej, trądzikowej, zanieczyszczonej, skorej do podrażnień. Skutecznie reguluje pracę gruczołów łojotokowych i hamuje wysyp pryszczy, jednocześnie łagodząc podrażnienia i przyspieszając gojenie się ran.
Jest wykorzystywany również w profilaktyce grzybicy - skutecznie zmniejszając ryzyko pojawienia się i rozwoju grzybów na naszej skórze.
Dzięki nadawaniu blasku włosom oraz regulacji pracy gruczołów łojowych znajduje również zastosowanie w szamponach i odżywkach dla włosów przetłuszczających się

 Naturica.pl - drogeria internetowa z kosmetykami pszczelimi i z propolisem
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…