Przejdź do głównej zawartości

Yerba mate – naturalny energetyk

Autor: Milena Zamojska

O prozdrowotnych właściwościach naparu z liści ostrokrzewu paragwajskiego wiedzą mieszkańcy Paragwaju, Argentyny lub Urugwaju, którzy ziołowym naparem raczą się niemalże codziennie. Herbata o silnych właściwościach pobudzających organizm zawitała do Polski, stając się poważną konkurencją dla kawy.

Tradycja picia zielonego naparu
Jak mówi tradycja, yerba mate została odkryta przez Jezuitów w XVII wieku, którzy jako misjonarze dotarli do dorzecza Panay w Ameryce Południowej. Miejscowa ludność masowo piła napar z liści miejscowego krzewu, który redukował zmęczenie, zmniejszał uczucie głodu, jak i dodawał energii. Zielony napar misjonarze przywieźli do Europy i rozpropagowali jako alternatywę dla chińskiej herbaty.

W Ameryce Południowej picie yerba mate przyjęło postać pewnego rytuału. Ceremoniał picia powtarzany  jest codziennie, wpływając na zacieśnienie więzi międzyludzkich. Uczestnicy siadają w kręgu przy ognisku, a osoba najstarsza wiekiem bądź gospodarz przygotowuje mate, którą pije, a następnie przekazuje współtowarzyszom. Zużyty susz wyrzuca się na ziemię, by w symboliczny sposób oddać matce naturze to, co dała.

Jak prawidłowo zaparzyć yerba mate?
Rozpoczynając proces parzenia warto pamiętać o odpowiedniej temperaturze wody. Ziół nie wolno zalewać wrzątkiem, gdyż wtedy susz się zaparzy, tracąc swoje pobudzające właściwości, a i sam smak będzie nieprzyjemny. Yerba mate najlepiej zalać wodą w temperaturze od 70 – 84 stopni Celsjusza. Mniejsza temperatura złagodzi smak, jednak zbyt niska sprawi, że napar nie będzie smaczny. Tradycyjnie napar podaje się w naczyniu zwanym matę, a sączy się go przez bombillę, czyli słomkę zakończoną sitem. Ważne, aby aby lejąc wodę wypełnić przestrzeń pomiędzy suszem, a ścianką naczynka. Herbatę można zalewać wielokrotnie, aż do momentu gdy straci esencję.
Energia na cały dzień
Coraz szersze grono osób wybiera specyfik z Paragwaju, zamiast wypłukującej magnez – kawy. Yerba mate oprócz walorów smakowych niesie ze sobą potężną dawkę energii na cały dzień. Napar pobudza do działania dzięki zawartości substancji z grupy ksnatyn – kofeiny oraz teobrominy. Napar zawiera również wiele potrzebnych dla organizmu witaminy m.in. A, C, H, PP oraz minerały- magnez, cynk, potas i chrom. Napar odżywia organizm, a w momentach kiedy jest wyczerpany, potrafi przywrócić siły witalne i umysłowe, które są niezbędne do nauki czy pracy. Napar z suszu świetnie wpływa na nasze samopoczucie, a także poprawia nastrój. Jest niczym naturalny antydepresant, którego działanie można porównać do uwalnianych podczas aktywności fizycznej, hormonów szczęścia –  endorfin.  Pijąc napar z ostrokrzewu paragwajskiego, zachowasz zdrowe ciało i otwarty umysł.


Po inspirację zajrzyj na www.nokaut.pl/yerba-mate
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…