Przejdź do głównej zawartości

Czystek - naturalny przeciwutleniacz

Autor: Iga Udziec


Cistus incanus to zioło od wieków znane jako substancja o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. W internecie można przeczytać wiele o jego skuteczności w walce z wszelkimi infekcjami i chorobami. Czy czystek rzeczywiście potrafi leczyć?

Właściwości antyoksydantów
Czystkowi przypisuje się skuteczne działanie w leczeniu alergii, boreliozy, a nawet chorób nowotworowych – dobrą sławę zyskał dzięki zawartości polifenoli, czyli silnych antyoksydantów, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, to substancje, które usuwają z organizmu nadmiar wolnych rodników. Polifenole mają hamować powstawanie oraz rozwój stanów zapalnych, a także wzmacniać i dodawać energii. Przypisuje się im działanie wspierające dla układu odpornościowego oraz zwalczanie drobnoustrojów i grzybów. Uwalniając histaminę, działają także antyalergicznie.

Czy czystek rzeczywiście działa?
Czystek zawiera polifenole, ale należy pamiętać, że jest jedynie suplementem diety. Dlatego nie można opierać się na jego działaniu w leczeniu poważnych chorób. Nie ma również badań klinicznych potwierdzających skuteczność w walce z nowotworami czy boreliozą. Zioło można natomiast polecać jako uzupełnienie diety w cenny dla zdrowia i organizmy antyoksydanty, które z pewnością poprawią twoje samopoczucie i funkcjonowanie. Warto dodać, że czystek nie posiada żadnych odnotowanych działań ubocznych, dlatego pijąc go można polepszyć swoje zdrowie, bez żadnej dla siebie szkody.

W medycynie alternatywnej twierdzi się, że czystek pomaga w:
- walce z przeziębieniami, na przykład z infekcjami górnych dróg oddechowych,
- schorzeniach prostaty; ma przynosić ulgę dzięki własnościom cytotoksycznym,
- utrzymaniu jamy ustnej w należytej higienie i wybielaniu zębów – napar można stosować zamiast płynów do płukania ust,
- leczeniu chorób skórnych; dzięki swym właściwościom antybakteryjnych i przeciwgrzybicznych czystek ma przynosić ulgę osobom cierpiących na łupież, łuszczycę, trądzik, egzemę, rozmaite grzybice skórne,
- leczeniu alergii,
- usuwaniu toksycznych metali ciężkich z organizmu – zioło polecane jest palaczom.

Herbatka z czystka – jak ją przygotować i pić?
Wystarczy wsypać 1 czubatą łyżkę suszonych ziół do szklanki i zalać je wrzącą wodą. Po zaparzeniu (około 5-8 minut) ziołowy napar jest gotowy do picia. Można go spożywać nawet dwa razy dziennie. Najważniejsza jest jednak systematyka – zwolennicy czystka twierdzą, że efekty są już widoczne już po pierwszym miesiącu codziennego stosowania.

Zdrowa herbatka z czystka doskonale smakuje także z dodatkiem soku z cytryny i miodu.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…