czwartek, 22 stycznia 2015

Pasternak zwyczajny, czyli oszukana pietruszka

Pasternak (źródło - wikipedia)
Pasternak zwyczajny, to zapomniana obecnie w Polsce roślina, którą można traktować jako warzywo.
Jeszcze na początku XX wieku  Polsce spożywano na przednówku dziko rosnące korzenie. 

I nic dziwnego, pasternak to dobre źródło witaminy C jak również A, PP i E. Ponadto zawiera dużo białka, skrobię i pektyny. Jest bogaty w błonnik, zawiera magnez, wapń, żelazo, fosfor i potas.
Jak widać, to prawdziwa bomba zdrowotna.

Zastosowanie w lecznictwie ludowym
Działa dobrze na układ pokarmowy: pobudza trawienie, "odkwasza" organizm,chroni przed kamieniami nerkowymi i żółciowymi. Działa moczopędnie.
W postaci olejku jest podawany jako środek przeciwbólowy, na obniżenie ciśnienia, na przeziębienie i dolegliwości reumatyczne.
  
Do spożycia w kuchni przygotowujemy go tak samo jak typową włoszczyznę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz