Przejdź do głównej zawartości

Rokitnik zwyczajny - leczy prawie wszystko

Rokitnik (źródło - wikimedia)
Rokitnik zwyczajny to gatunek rośliny z rodziny oliwnikowatych nazywany czasem rosyjskim ananasem.
W Polsce w naturze wstępuje jedynie nad wybrzeżem Bałtyku, ale często jest sadzony na skwerkach jako roślina ozdobna.

Od niedawna rokitnik znowu wrócił do łask, bowiem wcześniej był dobre znany jako roślina lecznicza już w starożytnej Grecji. 
I nic dziwnego, bowiem zawiera w sobie bowiem ponad 190 aktywnych biologicznie składników, a naukowcy i lekarze potwierdzają, że to jedna z najbardziej wartościowych roślin na świecie.

Zacznijmy od witamin - okazuje się, że rokitnik należy do grupy roślin o największej zawartości witaminy C. Dodatkowo ma bardzo dużą ilość witaminy E (porównywalną z orzechami i nasionami).

Ponadto zawiera w sobie kwasy tłuszczowe (omega-3, -6 i -9 ), fitosterole, aminokwasy, mikroelementy (np. cynk, wapń, żelazo) lipidy i betakaroten ( dzięki któremu owoce mają taką czerwono-pomarańczową barwę).

Medycyna tybetańska, ale również ludowa rosyjska znajduje szerokie zastosowanie rokitnika w leczeniu różnych chorób.
Wyciąg z owoców jest zalecany w chorobach układu pokarmowego. Leczy stany zapalne układu pokarmowego, wrzody żołądka oraz dwunastnicy oraz biegunki.
Ponadto pomaga w stanach zapalnych różnych narządów wewnętrznych, przy dolegliwościach gośćcowych, krwawieniach, schorzeniach skórnych czy zakrzepowym zapaleniu żył.

Rokitnik można też stosować zewnętrznie. Wyciąg olejowy z owoców stosuje się w oparzeniach, odmrożeniach, odleżynach, uszkodzeniach i stanach zapalnych skóry, grzybicach, zapaleniu pochwy i szyjki macicy czy nadżerkach.
Podobne właściwości mają również napary z liści.

Współcześni lekarze wiedzą, że rokitnik stymuluje system immunologiczny, pomaga na infekcje i drobnoustroje, zwalcza wolne rodniki, poprawia krążenie i pracę serca, zapobiega miażdżycy, obniża poziom cholesterolu we krwi wspomaga pracę układu trawiennego i przemianę materii, odbudowuje komórki i opóźnia ich starzenie, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego, wspomaga gojenie ran, likwiduje blizny i przebarwienia na skórze, zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów złośliwych, wspomaga odbudowę organizmu po chemioterapii i ciężkich chorobach, dodaje energii i witalności, poprawia nastrój i działa przeciwdepresyjne.
Prawda, że to cudowny lek?

Pamiętajmy, najzdrowszy jest rokitnik spożywany na surowo, ale można go przyjmować w postaci dżemów, konfitur, soków czy nalewek


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…