czwartek, 25 grudnia 2014

GRUSZKA – to nie tylko smaczny ale i zdrowy owoc. Obalamy mity


Pierwszy mit – gruszki są niezdrowe i ciężko strawne.

Nieprawda.
Owoce gruszki są bardzo zdrowe i, wbrew panującej opinii, nie są ciężkostrawne. Gruszki mogą jeść nawet osoby o bardzo wrażliwym żołądku. Wysoka zawartość błonnika, przeciwutleniaczy i minerałów nadaje im niepowtarzalne właściwości.
Ba, ostatnio naukowcy z Holandii udowodnili, że jedzenie gruszek mogą uchronić przed udarem mózgu. Badania trwały ponad 10 lat i są bardzo wiarygodne, bowiem przeprowadzone na dużej populacji (około 20 tys. badanych).
Pacjentom podawano gruszki i jabłka codziennie. Okazało się, że ryzyko udaru zmniejszyło się u nich aż o 52 proc.


Drugi mit – gruszki prawie nie zawierają witamin i mikroelementów.

Nieprawda.
Gruszka jest bogata w witaminy: A, z grupy B oraz C.
Zawiera też sporo mikroelementów jak choćby potas, sód, wapń, bor, magnez, jod czy fosfor. W niektórych gatunkach występuje jednak ten rodzaj wapnia, którego organizm nie przyswaja.


Oczywiście gruszki to też smaczne owoce. Cenione były już w starożytnej Grecji ale do Europy Zachodniej trafiły dopiero około XVII wieku.

W Polsce medycyna ludowa od dawna zna właściwości lecznicze gruszek.
I tak – kompot z gruszek (poza tym, że jest pyszny) – obniża gorączkę.
W przypadku zaparć, problemów z trawieniem należy spożyć przecier z gruszek. Kuracja ta będzie dodatkowo skuteczna w przypadku przemęczenia, stresu czy depresji jak również przydatna przy odchudzaniu.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz