Przejdź do głównej zawartości

Znaczenie witaminy A dla zdrowia i kondycji naszych włosów

Autor: prosf


Wiesz jakie ma znaczenie witamina A dla Twoich włosów? Jeżeli nie, zapoznaj się z tym artykułem.

Jest całe mnóstwo witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Witaminy, jak każdy wie, dostarczamy organizmowi wraz z jedzeniem lub w postaci różnego rodzaju suplementów diety. Znacznie witamin dla naszego organizmu jest bardzo ważne, bowiem ich niedobór lub nadmiar może prowadzić do bardzo poważnych chorób. Musimy pamiętać również o tym, iż to właśnie witaminy w dużej mierze decydują o naszym wyglądzie zewnętrznym stanie naszej skóry, paznokci czy też włosów. Wśród licznych witamin, które decydują o wyglądzie naszych włosów na uwagę i wyróżnienie zasługuje witamina A, która w dużym stopniu wpływa na zdrowie i kondycję naszych włosów.

Kilka słów o witaminie A
Bez wątpienia witamina A należy do grupy najszybciej odkrytych witamin. Podstawową formą witaminy A jest retinol, który występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ciekawostką jest fakt, iż prowitamina A, czyli głównie β-karoten występuje w produktach pochodzenia roślinnego.

Znaczenie witaminy A dla organizmu i włosów
Witamina A jest bardzo ważna nie tylko dla naszego organizmu, ale również dla włosów. Zapobiega ona kurzej ślepocie, słabnięciu wzroku i odgrywa bardzo dużą rolę w leczeniu wzroku. Co najważniejsze, jest kluczową witaminą, która decyduje o kondycji naszej skóry, włosów, błon śluzowych czy też oczu. Pamiętajmy również, że witamina A zwiększa odporność naszego organizmu. Jak już wspomniałam, witamina  A wpływa na wygląd naszych włosów, decyduje o pojawieniu się łupieżu na włosach i ogranicza wypadanie włosów.

Źródło witaminy A
Skoro już wiemy jak istotne znaczenie dla kondycji naszych włosów ma witamina A, musimy wiedzieć, w jakich produktach możemy ją znaleźć. Przede wszystkim witamina A znajduje się w wątrobie zwierzęcej, tranie z rybiej wątroby, żółtkach, maśle, mleku, marchewce, owocach cytrusowych czy w szpinaku. Ponadto występuje również w pomidorach, czerwonej papryce, sałacie, groszku, wiśniach i śliwkach. Musimy również pamiętać, że niektóre substancje mogą przyczynić się do lepszego wchłaniania witaminy A. Substancje, które ułatwiają wchłanianie wit. A to głównie wapń, cynk, fosfor, witamina C, witamina D oraz tłuszcze. Dlatego też dobrze byłoby, gdyby te substancje zawarte były w naszym pożywieniu.

Zobacz na Sprzet-fryzjerski.pl kosmetyki z witaminą A. Serdecznie zapraszamy
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…