Przejdź do głównej zawartości

Sama słodycz - ksylitol


Autor: Ilthien
Od jakiegoś czasu zastanawiam się: jak zastąpić cukier?  Jakiś czas temu pisałam o Stewii. Jest jednak coś co w smaku jeszcze bardziej przypomina cukier, natomiast jest o wiele zdrowsze. Naturalny produkt pozyskiwany z brzozy czyli Ksylitol.

ksylitol
Od jakiegoś czasu zastanawiam się: jak zastąpić cukier?  Jakiś czas temu pisałam o Stewii. Jest jednak coś co w smaku jeszcze bardziej przypomina cukier, natomiast jest o wiele zdrowsze. 

Naturalny produkt pozyskiwany z brzozy czyli Ksylitol. Kiedy o nim pierwszy raz usłyszałam, nazwa brzmiała bardzo chemicznie, więc wrzuciłam go do kategorii "nie dla mnie". Myliłam się, nie można oceniać ludzi po pozorach, ani jedzenia po nazwie. Okazał się produktem naturalnym, pysznym i w dodatku bardzo zdrowym. Słodycz dla podniebienia i jednocześnie słodycz dla naszego organizmu bo dostarczamy mu samo zdrowie.

Dla tych którzy lubią procenty: ksylitol jest naturalnym alkoholem cukru typu pentitol
(C5H12O5), ale nie martw się po nim możesz spokojnie prowadzić samochód. ;)
Naturalnie występuje w niektórych owocach (np malinach, jagodach), warzywach, grzybach i drewnie brzozowym. Nasz organizm produkuje niewielkie ilości ksylitolu z pokarmów, które mu dostarczamy.

W przeciwieństwie do cukru, ksylitol tworzy w organizmie odczyn zasadowy, dzięki temu zapobiega próchnicy, chorobom dziąseł.  Badania wykazały,że 4 do 12 gramów ksylitolu wystarcza do całkowitego i trwałego zabezpieczenia zębów. Sprzyja remineralizacji w początkowych stadiach próchnicy. Podnosi PH w ustach, więc działa jak odświeżacz oddechu.  I teraz wszyscy przed randką będą biegli po ksylitol,  zamiast po miętowego cukierka, co im wyjdzie tylko na zdrowie :) 

Przeprowadzano badania, które wykazały rewelacyjną poprawę stanu zębów u dzieci i młodzieży używającej gumy do żucia z ksylitolem. Warto czytać skład tego co kupujemy naszym dzieciom ze zrozumieniem. Gumy zawierające aspartam uszkadzają układ nerwowy, a gumy z ksylitolem leczą zęby. Które wybierasz?

Cukier brzozowy ma działanie przeciwbakteryjnie i pomaga nam zdrowieć w wielu przypadkach. Wyobrażasz to sobie? Słodzisz herbatę i jednocześnie oczyszczasz organizm z bakterii, które mogłyby spowodować np zapalenie ucha środkowego  czy owrzodzenie żołądka.  Jak dla mnie bomba! Słodycz oczyszczająca organizm z bakterii.

Ogranicza także rozwój pleśni i drożdżaków (m.in Candidia) w układzie pokarmowym. Pewnie słyszałeś o ludziach którzy od niewłaściwej diety, czyli jedzenia dużej ilości pieczywa i cukru, mają niesamowicie dużo Candidia w organizmie i zaczynają z tego powodu chorować. Zamieniając cukier na ksylitol, nie tylko zapobiegasz chorobom, ale wręcz je leczysz. Pomagasz organizmowi wrócić do równowagi.

Ksylitol ułatwia przyswajanie minerałów, miedzy innymi wapnia, dzięki temu dba o Twoje kości. Poprawia stan zębów i zapobiega osteoporozie. Badania wykazały, że wpływa na zwiększenie gęstości kości.
brzoza

Dla osób na diecie rewelacja ma tylko 40 % kalorii cukru, ale słodyczy 100%, mniam :)  Jest stopniowo przyswajany, przez co  zmniejsza wzrost poziomu glukozy we krwi oraz reakcję insulinową organizmu. Ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny [IG 9] niż fruktoza czy sacharoza

Ksylitol daje dodatkowo odczyn zasadowy w organizmie. Jak wiadomo nasza tradycyjna dieta, którą kiedyś uważałam za zdrową, niebotycznie zakwasza nasz organizm, więc jeśli coś zmienia odczyn na zasadowy to bardzo dobrze.

Są ludzie którzy mówią, że cukier brzozowy jest za drogi. Wczoraj na przykład rozmawiałam z sąsiadką, Ona wybiera tylko tanie rzeczy, proponuję zawsze takim osobom zrobić bilans zysków i strat wliczając, późniejsze leki  i pobyty w szpitalu, a potem wycenić ile warte jest ich zdrowie.

Ksylitol  wg przeprowadzonych badań jest bezpieczny dla ludzi. Nie zaleca się jedynie jego stosowania jedynie u dzieci w wieku poniżej 3 r.ż. ze względu na delikatne właściwości przeczyszczające.  Stwierdzono, że przeprowadzone w latach 70 XX wieku, badania na zwierzętach , nie maja zastosowania u ludzi. Wyniki tych badań były niekorzystne.  Faktycznie spożywanie ksylitolu przez psy powoduje uszkodzenie wątroby i może nawet doprowadzić do śmierci. Cukier brzozowy u psa powoduje wydzielanie dużych ilości insuliny, co może prowadzić do hipoglikemii. Jak dla mnie to kolejny dowód, że nie powinno się żadnych badań na zwierzętach przeprowadzać bo i tak ich wyniki nie przekładają się na takie same efekty u ludzi, więc nie ma sensu męczyć zwierząt tylko dlatego, że jesteśmy silniejsi i nie potrafią się przed nami obronić.

Przy próchnicy i paradontozie pomaga rozprowadzenie niewielkiej ilości ksylitolu na zębach i dziąsłach.Można go również stosować zewnętrznie w proporcji 1:20 z solą fizjologiczną do płukania nosa lub ucha. Hamuje rozwój bakterii, które powodują zapalenie ucha środkowego, czy infekcje zatok. Płukanie nosa roztworem ksylitolu sprzyja samoistnemu oczyszczanie przewodów nosowych, jest to bardzo pomocne przy problemach związanych z alergiami i astmą oraz infekcjami zatok i gardła. Można go również stosować zewnętrznie do płukania gardła.

Ksylitol zwany również cukrem brzozowym - naturalna substancja słodząca pochodząca z kory brzozy, wygląda i smakuje bardzo podobnie do cukru, natomiast jego działanie na nasz organizm jest zupełnie inne, można powiedzieć, że nie tylko zapobiega chorobom, ale także pozwala nam pomóc naszemu organizmowi w powrocie do zdrowia.

Wczoraj kupiłam pierwszy raz większą ilość ksylitolu i postanowiłam przy nim zostać, stopniowo zastępując nim sacharozę, obecną już zbyt długo w mojej kuchni. Zwłaszcza, że cukier brzozowy można stosować również do gotowania i pieczenia, a zdrowie jest bezcenne.

Więcej na temat zdrowia znajdziesz na moich blogach :  http://www.jolantajablonska.blogspot.com/, http://pasjazycia.com.pl/
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…