Przejdź do głównej zawartości

Jak dbać o wątrobę?

Wątroba pełni wiele funkcji, rozpoczynając od syntezy czynników krzepnięcia krwi, przez ‎magazynowanie żelaza i witamin A, D, K, przez filtrację krwi. Mówiąc w skrócie, bez najmniejszych ‎wątpliwości jest ona jednym z naszych najważniejszych organów.
Niestety, nie wiele osób do końca ‎zdaje sobie z tego sprawę, nie dbając o nią w taki sposób, jakiego ona wymaga. Jak troszczyć się o ‎wątrobę? Poniżej kilka najważniejszych wskazówek.

‎1. Ogranicz alkohol
Alkohol posiada bardzo negatywny wpływ na nasz organizm, w tym przede wszystkim na wątrobę. ‎Nie oznacza to, że powinniśmy z niego całkowicie zrezygnować. Wystarczy go ograniczyć, aby ‎wątroba mogła odpocząć i uodpornić się na jego działanie. Regularne spożywanie alkoholu często ‎prowadzi do marskości wątroby, czyli wielu negatywnych zmian, które z reguły nie mają odwrotu i ‎które bardzo często posiadają negatywny wpływ na późniejsze działanie wielu innych organów.

‎2. Zmień swoje lekarstwa
Bez lekarstw trudno jest żyć, jednak bardzo często to właśnie one są głównym czynnikiem niezbyt ‎pozytywnych zmian zachodzących w obrębie wątroby. Chociaż bardzo dobrze działają chwilowo na ‎inne partie ciała i organy, bardzo często powodują niewydolność wątroby. Jakie jest najlepsze ‎rozwiązanie? Ograniczenie stosowania leków do minimum, w tym przede wszystkim tych, które ‎posiadają spore dawki paracetamolu – to właśnie on jest często odpowiedzialny za niewydolność ‎wątroby osoby, która nie zdaje sobie do końca sprawy z tego, na co tak właściwie naraża się ‎podczas przyjmowania rozmaitych lekarstw.

‎3. Ogranicz spożywanie tłustych posiłków
Chociaż smażone potrawy często smakują wyśmienicie, posiadają one bardzo negatywny wpływ na ‎zdrowie. Mowa tu nie tylko o nadwadze, lecz także o chorobach i zaburzeniach funkcjonalności ‎wątroby. Ograniczenie spożywania fast foodów i zmiana nawyków żywnościowych mogą mieć ‎bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

‎4. Częściowo zrezygnuj ze słodyczy
Wszelkiego rodzaju słodycze, jeżeli tylko spożywane są w zbyt wysokich ilościach, powodują silne ‎zaburzenia wątroby. Dobrze jest kontrolować ich przyjmowanie. Negatywnie na organizm wływa ‎także cukier, który bardzo często nazywa się po prostu białą śmiercią. ‎

-- O autorze
Essentiale Forte - na dolegliwości wątrobowe

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…