Przejdź do głównej zawartości

Sok z liści młodego jęczmienia

Autor: Piotr Budnik

Od niedawna panuje moda na zieloną ekologiczną żywność,  Dlatego dziś chciałbym trochę przybliżyć produkt z którym spotkałem się niedawno. Jest to zielony odżywczy napój z soku z liści z młodego jęczmienia.

Jęczmień (źródło)
     Na rynku jest coraz więcej produktów wartościowych i zdrowych. A nasza świadomość na ten temat zdrowego i wartościowego jedzenia ciągle wzrasta. W przyrodzie znajdziemy wiele roślin o właściwościach leczniczych. Ponieważ mają czynne biologiczne substancje które korzystnie wpływają na organizmy żywe. Dlatego tak popularne w dawnych czasach było ziołolecznictwo. Dziś niestety zostało wyparte przez przemysł farmaceutyczny. Jednak  Dr Yoshihide Hagiwara, przeprowadzający wieloletnie badania nad właściwościami leczniczymi roślin zielonych, uznał trawę jęczmienną za najbogatszy w składniki odżywcze produkt żywnościowy na świecie. Dziś mamy wybór czy zażywać sztuczne leki farmaceutyczne czy zacząć lepiej odżywiać nasze organizmy które dzięki temu będą w dobrej formie. Młoda trawa jęczmienna łączy w sobie właściwości odżywcze i lecznicze wielu gatunków roślin. Jest to naturalny produkt który wytworzyła matka natura.
Sam kolor zielony w przyrodzie jest bardzo rozpowszechniony. Za ten kolor odpowiedzialny jest zielony barwnik zwany chlorofilem dzięki temu  barwnikowi i energii słonecznej rośliny produkują w swoich komórkach substancje odżywcze. Oczywiście wiele związków mineralnych do ich produkcji jest pobierane z ziemi  w której rośliny są zakorzenione. Dlatego sok z młodego jęczmienia jest czystym, enzymatycznie żywym napojem zawierającym niezrównane bogactwo witamin, aminokwasów, minerałów, mikroelementów i innych substancji bioaktywnych niezbędnych dla zdrowia.  Jest to niezmiernie ważna właściwość soku z młodego jęczmienia. Ponieważ tradycyjna dieta jest coraz bardziej uboga w składniki odżywcze i prowadzi do zaburzeń funkcji życiowych, rozwoju chorób
cywilizacyjnych i szybkiego starzenia organizmu.
Związki organiczne zawarte w soku z młodego jęczmienia nie tylko odżywiają cały organizm ale poprawiają jego funkcjonowanie oraz regulują prace całego organizmu. Sok z młodego jęczmienia reguluje równowagę kwasowo-zasadową działając alkalizująco. Wzmocnieniu ulega system odpornościowy organizmu, dzięki temu przyśpiesza gojenie się ran, stanów zapalnych. Reguluje poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą. Sok z młodego jęczmienia odżywia nasz organizm poprawiając pracę całego układu pokarmowego i wchłanianie się składników odżywczych. Dzięki temu nasze organizmy są lepiej odżywione i proces starzenia organizmu jest spowolniony.
 Spożycie soku z młodego jęczmienia jest coraz bardziej popularne. Możemy go łatwo
przygotować rano i pić ok. 20 minut przed śniadaniem. Wtedy to wszelkie składniki odżywcze są najlepiej przyswajalne i efektywnie wykorzystane. Może taki sok zastąpić poranny nawyk picia kawy. Ponieważ sok z młodego jęczmienia również działa pobudzająco i dodaje energii. Dlatego powinniśmy go regularnie pić każdego dnia. A na pewno nasze zdrowie i samopoczucie będzie w dobrej formie.


Piotr Budnik Zielona Żywność
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…