Przejdź do głównej zawartości

Wzdęcia


Wzdęcia


Autor: kasienieczka1984

Wzdęcia to kłopotliwa dolegliwość powodująca zwiększenie obwodu brzucha oraz jego bóle. Jest jednak możliwość złagodzenia tych dolegliwości.

Wzdęcia mogą powodować kłopotliwe oddawanie gazów, co sprawia, że odczuwamy dyskomfort.
Ta dolegliwość powstaje, ponieważ codziennie w naszym organizmie jest wytwarzana pewna ilość bezzapachowych gazów. Kiedy dojdzie do procesu fermentacji niestrawionych resztek pokarmowych, powstają tak zwane wiatry powodujące przykry zapach.
Kłopoty ze wzdęciami mogą być wywołane przez niewłaściwą dietę, stres i pośpiech. Duże problemy z bolesnymi wzdęciami mogą być również objawem poważniejszych problemów ze zdrowiem.
Wzdęcia mogą być spowodowane połykaniem powietrza. Jeżeli mówimy podczas jedzenia czy w marszu, to ilość powietrza, które połykamy, zwiększa się.Tak samo może być, kiedy śpieszymy się jedząc. Wzdęcia mają zazwyczaj osoby nerwowe, zestresowane, które często się spieszą; zazwyczaj mają kłopoty z zapięciem spodni po jedzeniu.
Osoby, które mają często napęczniały brzuch, nie powinny pić napojów gazowanych, bo to może zwiększyć ich problemy ze wzdęciami i bóle. Korzystniej jest wypić herbatę ziołową. Ona sprawi, że będziemy lepiej trawić to, co zjedliśmy i złagodzi dolegliwości bólowe. Napoje gazowane zawierają cukier, który jest niezdrowy i sprzyja procesom fermentacji, z którymi są związane wzdęcia.
Nasze problemy mogą wzmagać się, jeżeli stosujemy dietę wysokobiałkową. Nadmiar białka w tym, co jemy zaburza gospodarkę węglowodanową. Może to powodować kłopoty ze wzdęciami. Taki sposób odżywiania może powodować nie tylko wzdęcia, gazy, przelewanie się w brzuchu, ale również głośne odbijanie.
Jeśli masz kłopoty z nadętym brzuchem, nie powinieneś zjadać grochu i fasoli oraz brukselki. Jeżeli wiesz, że masz nietolerancję oraz wzdęcia, nie powinieneś pić dużej ilości mleka. W diecie przy wzdęciach niewskazane są również sery pleśniowe, brukiew, cebula, rzepa. Nie zalecane są również tłuste sosy, zupy na wywarach z kości, torty i ciasta. Przy problemach ze wzdęciami nie powinieneś również pić alkoholu i kawy.
Istotne przy Twoich kłopotach jest regularne spożywanie małych ilości jedzenia częściej. Wskazane jest jedzenie czterech do pięciu posiłków dziennie. Odczuwanie bólów związanych ze wzdęciami może być również wynikiem kłopotów z trzustką, jeśli ona nie produkuje odpowiedniej ilości enzymów trawiennych. Taki stan może wystąpić przy chorobie genetycznej - mukowiscydozie - oraz podczas stosowania niektórych leków odchudzających.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…