Przejdź do głównej zawartości

Przeziębienie? Wzmocnij organizm i nie choruj!

Autor: EKA

Organizm o silnym układzie odpornościowym nie zachoruje. Dlatego najskuteczniejszą metodą walki z przeziębieniem i grypą jest jego wzmocnienie. Wystarczy stosować się do kilku złotych zasad, a jesienno-zimowy problem nie będzie nas dotyczył.

Brak aktywności, niewłaściwe odżywianie, wieczory przed telewizorem osłabiają nasz organizm. Spada metabolizm, więc ciało coraz gorzej broni się przed ewentualnym atakiem choroby. Aktywność fizyczna ważna jest zwłaszcza w okresie zimowym i wiosennym, kiedy szczególnie narażeni jesteśmy na atak wirusów grypy czy przeziębienia.

Ruch to zdrowie
Nawet jeśli nie mamy duszy sportowca, warto wygospodarować chociaż 15 minut dziennie na proste ćwiczenia czy spacer. Nawet najmniejsza aktywność fizyczna powoduje dotlenienie komórek, podwyższa odporność na choroby, a zimne powietrze hartuje organizm przed przeziębieniem. Uprawianie sportu poprawia też nasze samopoczucie i odstresowuje, ponieważ aktywność wyzwala endorfiny – hormony szczęścia odpowiedzialne za nasz dobry nastrój i zwalczanie wielu niebezpiecznych wirusów i bakterii.

Jedz zdrowo i regularnie
Zdrowa, bogata w warzywa i owoce dieta to podstawa. Zawierają one witaminy potrzebne nam do walki z przeziębieniem oraz usprawniają i pobudzają zachodzące w organizmie procesy. Warto też włączyć do codziennych posiłków czosnek czy cebulę, choćby jako dodatek do pysznych surówek i sałatek. Także zioła, jak bazylia, kminek, majeranek, pieprz ziołowy czy rozmaryn, nie tylko podnoszą walory smakowe posiłków, ale też wspomagają trawienie i przemianę materii.

Sięgnij po witaminy i suplementy
Dobrze zbilansowana dieta dostarcza zwykle wszystkich potrzebnych składników odżywczych, łącznie z witaminami i minerałami. W praktyce rzadko mamy czas, żeby odżywiać się na tyle zdrowo, aby zadbać o właściwą porcję witamin każdego dnia. A to prowadzi do niedoborów. Warto im zapobiec, uzupełniając nasze codzienne menu o preparaty wielowitaminowe (np. VitaBox).
W okresie zwiększonej zachorowalności musimy dostarczać organizmowi większą dawkę witaminy C, która jest odpowiedzialna za naszą odporność. Witamina C w różnych preparatach zwykle połączona jest z rutyną, która uszczelnia naczynia krwionośne, a także przedłuża i wzmacnia działanie witaminy C (warto kupić np. GrypoRutin).

Wietrz mieszkanie
Wychodzisz z domu, zostaw otwarte lub rozszczelnione okno. Zatęchłe, wilgotne pomieszczenia to idealna pożywka dla bakterii. Jeśli tylko otworzysz okno, ryzyko zachorowania spada o 20 procent.

Ciepłe ubranie
Aby lepiej ochronić się przed zimnem, powinniśmy ubierać się „na cebulkę”, kilkuwarstwowo. Powietrze znajdujące się pomiędzy poszczególnymi warstwami dodatkowo zabezpieczy nas przed utratą ciepła. Nie zapominajmy o czapce, szaliku i rękawiczkach – aż 30 procent ciepła uchodzi przez skórę głowy.

Babcine sposoby
Jeśli jednak zdarzy się nam przemarznąć, niezawodne okazują się też stare, sprawdzone sposoby naszych babć: herbata z miodem i cytryną, herbata z sokiem malinowym, mleko z miodem czy sok z cebuli. Świetnie rozgrzewają i wzmacniają, pobudzają tez nasz organizm do zwalczania bakterii, wirusów i innych patogenów.
Do tego zestawu dodaj rosół. Nazywany przed wojną „żydowską aspiryną” doskonale smakuje i rewelacyjnie rozgrzewa. Zmniejsza stan zapalny w organizmie oraz wpływa na ruchliwość krwinek białych. Znakomicie działa również na podrażnione gardło i oczyszczanie górnych dróg oddechowych.

Nie stresuj się
Stres sprawia, że bombardują nas hormony kory nadnerczy. Jeśli obecne są w dużych ilościach, upośledzają odporność, a więc zwiększają podatność na infekcje. Dlatego warto podejmować działania rozładowujące stres i napięcie, np. nauczyć się dystansować od problemów, oddawać się relaksowi lub ulubionym zajęciom sportowym.

Śnij na zdrowie
Nie żałujmy sobie snu, zwłaszcza zimą. W czasie snu aktywowane są komórki układu odpornościowego, tzw. komórki NK, czyli naturalni zabójcy, którzy niszczą komórki organizmu zaatakowane przez wirusy przeziębienia lub grypy, wydzielając substancje zwalczające infekcję. U osób śpiących krócej niż normalnie ilość komórek NK spadała o około 30 procent. Niedosypiając pozwalamy na rozwój zakażenia.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…