poniedziałek, 2 września 2013

Chcesz być zdrowy, jedz kaszę

Chcesz być zdrowy, jedz kaszę

Autorem artykułu jest Adventure Media s.c.

Makaron, ziemniaki czy ryż? Codziennie zastanawiamy się, z jakich produktów skomponować danie na obiad lub kolację. Dlaczego tak często zapominamy o kaszy? Produkcie, który posiada tyle właściwości zdrowotnych, ile ziarenek zmieści się w opakowaniu o wadze 1 kilograma.
Nasze babcie namawiały nas do jedzenia kasz i miały rację. Dawniej kasza była uważana za symbol dobrobytu, toteż obsypywano nią nowożeńców. Dzisiaj kaszy raczej nie uświadczymy na uroczystościach ślubnych. Nie zmienia to jednak faktu, że ów zbożowy produkt warto włączyć do naszej codziennej diety. Do wyboru mamy szereg odmian - najbardziej popularne z nich to kasza gryczana, jaglana, jęczmienna oraz manna. Każdą z nich można przygotować na wiele sposobów. Kasze zawierają wartościowe i odżywcze składniki, są bogate w błonnik i lekkostrawne.


Królowa kasz
Kasza jaglana jest otrzymywana z prosa, należącego do najstarszych roślin uprawnych. Warto wiedzieć, że ta odmiana kaszy nie zawiera glutenu, dlatego można podawać ją także chorym na celiakię. Co więcej, kasza jaglana (w przeciwieństwie do innych kasz) jest zasadotwórcza. Pomoże zatem odzyskać równowagę kwasowo-zasadową organizmowi przeciążonemu produktami mięsnymi i z białej mąki (białe pieczywo, jasne makarony, słodycze). Zawarte w niej  antyoksydanty pozwalają z kolei oczyścić organizm.
Kasza jaglana może być serwowana na słodko, np. z mlekiem i bakaliami. Stanowi także doskonały dodatek do mięs i zup.

Tatarka.
.pod tą tajemniczą nazwą kryje się kasza gryczana. Grykę, uprawiano już przed czterema tysiącami  lat temu. Do Polski dotarła ona wraz z najazdami Tatarów, stąd nazywa się ją czasami tatarką. Gryka to roślina z rodziny rdestowatych, która z uwagi na technikę uprawy i skład nasion kwalifikuje się do grupy roślin zbożowych. W naszym kraju uprawa gryki jest najbardziej rozpowszechniona w regionie południowo-wschodnim, zwłaszcza w okolicach Janowa Lubelskiego. W rejonie tym (a dokładniej - w Kawęczynie) swoją siedzibę ma Przedsiębiorstwo Wielobranżowe ESKA, które przetwarza wszelkie gatunki zbóż, a w swojej ofercie posiada m.in. kasze. Firma jest jednym z laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego Doceń polskie. Eksperci przyznali godło programu m.in. kaszy gryczanej i jaglanej z oferty tego producenta. Wyroby te otrzymały od jury maksymalne noty, toteż mogą się szczycić tytułami TOP PRODUKT.

Warto wiedzieć, że gryka jest cenioną rośliną miododajną, zaś produkowana z niej kasza jest  bardzo wartościowa. Zawiera dużo witamin i żelaza. Co istotne, białko pozyskane z gryki jest cenniejsze i łatwiej przyswajalne od białek innych zbóż. Kasza gryczana, za sprawą znajdującego się w niej krzemu, jest bardzo twarda. W ziarnach kaszy znajdziemy kilkadziesiąt procent tego cennego pierwiastka, zwanego pierwiastkiem życia. Dość powiedzieć, że krzem to jeden z głównych składników wzmacniających budulec kości i budulec naszych włosów, skóry i paznokci. Krzem uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiega również wiotczeniu i starzeniu się skóry.
Kasza gryczana występuje w wielu wersjach (jasna, ciemna, prażona i nieprażona). Produkt ten ma w kuchni szerokie zastosowanie: może (zamiast ziemniaków) być podawana z mięsem, jest składnikiem farszy (np. pierogów i pasztecików), świetnie smakuje z grzybowym sosem lub w formie zapiekanki. Z kaszy można także upiec chleb lub ciasto, jak również podać ją w wersji na słodko (jako deser).

Kasza w wersji instant

Pochodzący z pólnocno-zachodniej Afryki kuskus (słowo zaczerpnięte z języka arabskiego, kaskasa znaczy rozbijać) to kolejny rodzaj kaszy, a zarazem nazwa przyrządzanej z niej potrawy. Malutkie ziarenka kuskusu są wytwarzane z pszenicy. Ten rodzaj kaszy można bardzo łatwo i szybko przygotować. Wystarczy ją po prostu zalać wrzątkiem lub gotować na parze.
Ciekawostkę stanowi fakt, że w podobny sposób co kuskus można także przyrządzić kaszę gryczaną, kaszę jęczmienną oraz ryż w wersji błyskawicznej. Do przygotowania tych smakołyków wystarczy tylko dodać wrzątek, odczekać parę minut i już mamy gotowe danie obiadowe.
Warto przy tym pamiętać, że w trakcie produkcji kasz tego typu ziarna poddawane są odpowiedniej obróbce termicznej, a następnie wysuszane w specjalnych warunkach. Błyskawiczna kasza nie zawiera dodatkowych substancji poprawiających smak, czy konsystencję i jest naturalnym produktem.

Kasza manna zamiast mąki
Kasza manna jest nie tylko smacznym produktem podawanym małym dzieciom. Jest lekkostrawna, stąd pojawia się w diecie osób z nadwrażliwością układu pokarmowego. Należy jednak pamiętać, że nie mogą jej spożywać osoby osoby nietolerujące glutenu (chore na celiakię). Serwowana z owocami może stanowić lekkie i pożywne śniadanie lub zastąpić wysokokaloryczny deser. Poza tym, kaszka manna jest znakomitym zastępnikiem mąki - nadaje się do zagęszczania sosów i zup.

Pęczak, łamana i perłowa.
.to typy kasz produkowanych z jęczmienia, który pod względem wartości odżywczych jest porównywany z innymi popularnymi zbożami. Jęczmień pochodzi z Mezopotamii, ale był znany także w starożytnej Grecji i Rzymie.
Pęczak to kasza jęczmienna (ale również pszenna) otrzymywana z nierozdrobnionych ziaren zbóż, które są obłuskane i wypolerowane. Natomiast kaszę jęczmienną perłową otrzymuje się poprzez pocięcie pęczaku na duże cząstki. Poddaje się je następnie obtoczeniu i polerowaniu, wskutek czego są one zaokrąglone i mają gładką powierzchnię z połyskiem. Kaszę perłową produkuję się w trzech gatunkach: grubym, średnim i drobnym. W podobny sposób wytwarza się także kaszę jęczmienną łamaną (także przez pocięcie pęczaku). Na polskim rynku dostępna jest ona w czerech gatunkach: łamanym niestandardowym (mieszanym), grubym, średnim i drobnym.
Kasze jęczmienne charakteryzują się dużą zawartością błonnika. Usprawniają zatem pracę układu pokarmowego. Ponadto obniżają poziom cholesterolu, a tym samym chronią nasz organizm m.in. przed miażdżycą. Kasza jęczmienna jest podstawą wielu polskich potraw np. krupniku. Doskonale nadaje się też do gołąbków, zapiekanek i mięsnych sosów.

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny Doceń polskie
www.blog.docenpolskie.pl

Celem programu Doceń polskie  jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu Doceń polskie zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu Doceń polskie jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) innowacyjnego projektu skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem przedsięwzięcia jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.

* * *
KONTAKT:

Ogólnopolski Program Promocyjny Doceń polskie
www.blog.docenpolskie.pl

Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl

Adventure Media s.c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70
--
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz