Przejdź do głównej zawartości

Sezon na czereśnie - dlaczego warto je jeść?


Dlaczego powinniśmy jeść czereśnie:

  • by być pięknym i młodym
  • by uchronić się przed nadciśnieniem
  • by ustrzec się przed nowotworami
  • by uregulować pracę przewodu pokarmowego
  • by zadbać o swoje stawy
  • by zadbać o swoje serce
  • by oczyścić organizm z toksyn
  • itd.
Jakie czereśnie są najlepsze:
Te duże i jak najciemniejsze. Dlaczego? - bo te ciemne zawierają więcej antocyjanów (czyli przeciwutleniaczy) które chronią przed nowotworami, nadciśnieniem i hamują procesy starzenia.

Francuzi polecają aby w sezonie zjadać po 0,5 kg dziennie zstępując nimi jeden z posiłków. To właśnie w Galicji dawno temu stosowano czereśnie w walce z artretyzmem oraz chorobami pęcherza moczowego. Potwierdza to współczesna farmakologia - duża zawartość w owocach witaminy B5 pomaga osobom chorym na artretyzm.

Jedzenie tych owoców wpływa także korzystnie na naszą skórę. Już po kilku tygodniach "objadania" się czereśniami cera staje się wygładzona i bardziej nawilżona.

W 10 dag owoców mamy aż 275 mg potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli. Nic dziwnego, że działa to dobroczynnie wpływa na nasze serce i nerki oraz korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.

A teraz mała sensacja - czereśnie dostarczają nam więcej jodu w 100 g niż np. ryby morskie! Dzięki temu taka dieta pomaga nam w przemianie materii i wspomaga pracę tarczycy.

Owoce czereśni zawierają między innymi: wapń, żelazo, jod, potas a także witaminy A, B, C i PP.
Nie są też nadmiernie kaloryczne 100 g czereśni = 60 kcal.

Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…