Przejdź do głównej zawartości

Imbir - niezwykły korzeń

Imbir - niezwykły korzeń

Autor: Magdalena Kaczmarska

Imbir jest rodzajem byliny z rodziny imbirowatych, do której należy inna super przyprawa – kurkuma. Występuje w stanie dzikim w strefie tropikalnej Azji i Australii. Jak wykazują najnowsze badania, ekstrakt z imbiru ma niezwykłe właściwości powodujące kurczenie się komórek nowotworowych.

Ale najbardziej zadziwiające jest to, że imbir jest skuteczniejszy niż wiele leków antyrakowych dotąd stosowanych, które okazały się przy nim zupełnie nieefektywne, w dodatku powodujące występowanie mnóstwa skutków ubocznych, łącznie ze zwiększoną śmiertelnością przyjmujących te leki pacjentów. Popularny na całym świecie korzeń imbiru wykazuje natomiast skuteczność w leczeniu daleko przewyższającą nawet te najnowsze i najbardziej zaawansowanie medycznie farmaceutyki antyrakowe.

Badania przeprowadzone (na razie na myszach) na uniwersytecie stanowym w Georgii (USA) wykazały, że ekstrakt z imbiru powodował kurczenie się guzów prostaty w 56% przypadkach.

Poza właściwościami antyrakowymi imbiru zaobserwowano również jego działanie przeciwzapalne oraz wysoką zawartość prozdrowotnych i wydłużających życie antyoksydantów.

Więc co z lekami stosowanymi dotychczas? Czy ten powszechnie dostępny korzeń naprawdę przewyższa skutecznością zaawansowane farmaceutyki, często przepisywane przez lekarzy jako „jedyna opcja” dla chorych na raka?

Okazuje się, że leki te nie tylko są poważnie nieefektywne w leczeniu raka – nie tylko nie zmniejszają go, ale nawet w wielu przypadkach powodują rozrost guzów, przyspieszając śmierć pacjentów.

Reasumując, guzy rosły większe i bardziej agresywne, a dodatkowo następowały ich przerzuty. Według naukowców z Beth Deaconess Medical Center w Bostonie, powszechnie stosowane leki refundowane okazały się wręcz wyrokiem śmierci dla wielu pacjentów.

Dr Raghu Kalluri (autor powyższych badań) potwierdził w swojej wypowiedzi: „Jakimkolwiek manipulacjom poddawano leczone guzy, powodowały one nieodwracalny ich rozrost i przerzuty, w efekcie przyspieszając tylko śmierć pacjentów.” Warto tu nadmienić, że są to leki propagowane przez główne środowisko medyczne…

Tymczasem imbir, używany jako przyprawa w kuchniach niemal całego świata od tysięcy lat, oprócz skuteczności w powodowaniu zmniejszania się rozmiarów guzów, nie wykazuje żadnych skutków ubocznych! Nie powoduje powstawania „super guzów”, a hamuje znacząco rozrost komórek rakowych (badania dot. raka prostaty) oraz przyspiesza efekt ich samounicestwienia.

Do tej pory 17 innych przeprowadzonych badań wykazało te same wyniki – czyli antyrakowe i ogólnie prozdrowotne działanie imbiru.


Magdalena Kaczmarska
www.zeroglutenu.com.pl

Artykuł pochodzi z serwisu Artelis.pl - Miasta Artykułów"

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…