Przejdź do głównej zawartości

Czy światło słoneczne może wydłużać życie?

Czy światło słoneczne może wydłużać życie?

Autor: Alan Kyne Perry

Wystawianie skóry na światło słoneczne może pomóc w redukowaniu ciśnienia krwi, zmniejszać ryzyko ataku serca oraz zawału, a także – jak sugerują nowe badania – wydłużyć życie.

Naukowcy wykazali, że kiedy nasza skóra jest wystawiona na promienie słoneczne, pewien związek jest uwalniany w naszych naczyniach krwionośnych, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Odkrycia te sugerują, że wystawienie na światło słoneczne poprawia zdrowie ogólnie, ponieważ korzyści z obniżenia ciśnienia krwi znacznie przewyższają ryzyko rozwoju raka skóry. Badania są prowadzone przez Uniwersytet w Edynburgu.

Choroby serca oraz zawały są łączone z wysokim ciśnieniem krwi i ocenia się, że mogą doprowadzić do około 80 razy większej ilości zgonów niż do tych spowodowanych rakiem skóry (należy nadmienić, że badania są prowadzone na terenie Wielkiej Brytanii).

Produkcja wspomnianego związku, który redukuje ciśnienie – którym jest po prostu tlenek azotu – wydziela się w ciele produkującym witaminę D, której poziom wzrasta właśnie podczas przebywania na słońcu. Do tej pory był uważany za jedyną korzyć dla ludzkiego organizmu związaną ze słońcem.

Główne założenia oraz dowody tych badań będą zaprezentowane w najbliższy piątek (10 maja 2013) na jednym z największych kongresów ekspertów skóry, który odbędzie się w Edynburgu.

Naukowcy badali ciśnienie krwi 24 ochotników, którzy siedzieli pod lampami opalającymi przez dwie sesje trwające 20 minut każda. W pierwszej sesji uczestnicy badań zostali wystawieni zarówno na promienie ultrafioletowe oraz ciepło lamp. W drugiej sesji ultrafioletowe promienie zostały zablokowane, zatem jedynie ciepło miało wpływ na skórę.

Rezultaty wykazały, że ciśnienie krwi znacząco spadło na jedną godzinę po wystawieniu organizmu na działanie promieni ultrafioletowych, ale po wykonaniu drugiej sesji (wystawienie jedynie na ciepło lamp), takich zachowań nie zanotowano. Naukowcy twierdzą, że pokazuje to, iż promienie słoneczne mają wpływ na lepsze zdrowie. Należy dodać, że poziomy witaminy D w obu przypadkach pozostały niezmienione.

Dr Richard Weller, starszy wykładowca dermatologii na Uniwersytecie w Edynburgu powiedział: „Podejrzewamy, że korzyści dla zdrowa serca są znacznie większe niż potencjalne ryzyko raka skóry. Prace jakie wykonaliśmy pokazują mechanizm, który to uzasadnia. Badania wykazują również, że brane samych suplementów witaminy D nie jest w stanie zrekompensować braku światła słonecznego”.

„W dalszych badaniach planujemy przyjrzeć się ryzyku chorób serca oraz raka skóry u osób, które w różnej ilości były wystawiane na działanie słońca. Jeśli potwierdzą one, że światło słoneczne redukuje współczynnik śmiertelności w obu przypadkach, należy będzie ponownie rozważyć obecne porady związane z ekspozycją na promienie słoneczne” – zakończył Weller.


Alan Kyne Perry
KOMPRESJA MAGAZINE
Kosmos, tajemnice Wszechswiata, nowinki naukowe, zdrowie, medycyna, kultura i sztuka, filmy online
www.kompresja.pl

Artykuł pochodzi z serwisu Artelis.pl - Miasta Artykułów"

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…