Przejdź do głównej zawartości

Wszystko na temat oleju lnianego

Wszystko na temat oleju lnianego

Olej lniany jest wartościowym produktem, stosowanym od lat. Jego pozytywne cechy wykorzystywane były już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Za czasów naszych babć i dziadków także był panaceum na dużo dolegliwości, później częściowo o nim zapomniano.
Dziś przechodzi on swój powrót, i kolejni ludzie przekonują się, że dobrze mieć go cały czas w domu.
Lniany olej produkuje się z nasionek lnu, a więc tak zwanego siemienia lnianego. Jest on tłoczony na zimno, często nie jest oczyszczany – w takiej formie zatrzymuje wszelkie cechy odżywcze. Lniany olej jest najłatwiej dostępnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych rodzaju omega-3, jakich nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć, zatem powinny one być przyjmowane z produktami spożywczymi. W mniej różnorodnej, powszechnej diecie Polaków jest ich brak, więc lniany olej spełnia funkcję suplementu z natury.

Lniany olej ma przejrzysty, słoneczny odcień i nieco orzechowy posmak, a do tego prawie nie pachnie. Dlatego właśnie może być ciekawym składnikiem wszelakich sałatek, surówek, sosów i wielu dań zimnych (nie powinniśmy z nim smażyć, ponieważ straci swoje zalety). Część ludzi preferuje go spożywać bez dodatków. Wówczas stosują od jednej do kilku łyżek oleju codziennie. Olej lniany używany bywa również jako jeden ze składników płynu oczyszczającej organizm, łącznie z sokami z cytryny oraz aloesu. Wypijany regularnie co rano przed śniadaniem, jest w stanie leczyć wiele różnych problemów zdrowotnych.

Olej budwigowy (inna nazwa oleju lnianego) pełni również rolę naturalnego kosmetyku. Z powodzeniem można używać go jako odżywczy tonik bądź odpowiednik ampułek. Umocni on barierę ochronną skóry i powstrzyma procesy utleniania. Dzięki zawartości wielu składników odżywczych, związków mineralnych i kwasów NNKT, doskonale pełni też funkcję olejku do włosów. Można kłaść go na suche lub zwilżone loki, trzymać przez około pół godziny, bądź więcej, a potem dokładnie zmyć. Dzięki długiemu pielęgnowaniu olejem włosy są mocne i elastyczne, mniej podatne na łamanie, a do tego ładnie błyszczą. Jak widzimy, olej lniany warto nabyć nie jedynie z uwagi na jego właściwości w kuchni, lecz również jeśli chcielibyśmy stosować przede wszystkim nieprzetworzonych kosmetyków.


-- O autorze

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…