Przejdź do głównej zawartości

Jak szybko i naturalnie poradzić sobie z opryszczką

Jak szybko i naturalnie poradzić sobie z opryszczką

Autor: Dorota Duszak
O nie, opryszczka! Czujesz, jak wychodzi, swędzi, piecze i już jest!

Twoje usta są spuchnięte i nie wyglądają zbyt atrakcyjnie. Mają skwarkę.
Co ze szminką? Znowu musisz ją odłożyć i odczekać co najmniej tydzień.
Jest jednak całkowicie naturalny sposób na pozbycie się wirusa opryszczki. Zapewne cię to zdziwiło, a może zaskoczyło?

Naturalny sposób bez skutków ubocznych! 
Wydajesz mało, jesteś zdrowa, ładnie pachniesz i uzyskujesz efekt powiększenia ust. A, i do tego jest smaczny.
Wzbudziłam Twoją ciekawość?
No dobrze, tym cudownym specyfikiem jest, uwaga: kokos.
Ten magiczny orzech w przeciwieństwie do antybiotyków (które działają tylko na bakterie), zwalcza również wirusy.
Z kokosa polecam ci naturalny na zimno tłoczony olej kokosowy, wiórki kokosowe i mleko kokosowe, najlepiej organiczne.
Wprowadź te produkty do swojej codziennej diety, np. musli z mlekiem kokosowym (możesz zrobić je sama), naleśniki na oleju kokosowym, ciasteczka z wiórkami kokosowymi. To tylko kilka przykładów. Puść wodzę fantazji.
Unikalna właściwość oleju kokosowego polega na jego właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwgrzybicznych i przeciwpierwotniakowych.
No dobrze, zapewne chcesz znać konkrety z tą opryszczką.
Od momentu, gdy ją poczujesz, zajadaj się olejem. Polecam ci jedzenie go na surowo. Łyżka do buzi, chwilę odczekaj i połykasz. Niech cię nie zniechęca konsystencja i wygląd oleju. Podobna jest do smalcu. Jednak nic nie ma z nim wspólnego. Po drugie smaruj sobie olejem opryszczkę i całe usta. O, jaki przyjemny zapach i pielęgnacja.
Polecam ci noszenie małego pojemniczka z olejem w torebce. Ma wiele zastosowań np. na usta jako błyszczyk lub jako krem na zwalczenie opryszczki, na dłonie jako balsam itp.
Jak widzisz, są sposoby na zwalczenie opryszczki i nie jednorazowe, ale do końca życia.
Zastosuj je i ciesz się ładnymi ustami!

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, odwiedź koniecznie bloga www.dorotaduszak.pl i stronę www.odnowa.biz gdzie znajdziesz wartościowe porady trenerki zdrowego stylu życia i żywienia Doroty Duszak.

Artykuły do przedruku

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…