Przejdź do głównej zawartości

Jak oczyścić organizm z toksyn?

Jak oczyścić organizm z toksyn?

Autor: Arek Czapla
Głodówka - Na początek najlepiej i najbezpieczniej przeprowadzić jednodniową głodówkę, bo w ten sposób zmusimy organizm do zużycia zapasów tłuszczowych.

W czasie głodówki należy pić jak najwięcej niegazowanej wody mineralnej.

Błonnik

Błonnik wspomoże trawienie i oczyści przewód pokarmowy. Aby go dostarczyć, sięgamy po produkty pełnoziarniste tj. razowe pieczywo, płatki owsiane, kasze oraz warzywa i owce.

Zioła

Najlepiej z toksyn oczyszcza napar z mniszka lekarskiego, listków brzozy, liści borówki oraz pokrzywy.

Sauna

W czasie wizyty w saunie skóra wydziela pot, a wraz z nim usuwa szkodliwe substancje.

Sok z natki pietruszki

Natka pietruszki to bogate źródło witaminy C, potasu, żelaza oraz wapnia. Doskonale wpływa na trawienie, przemianę materii i oczyszczanie organizmu, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego.

Działa moczopędnie i dlatego może być stosowana w leczeniu kamicy nerkowej i infekcji dróg moczowych.

Zwykle dodaje się ja do potraw jako przyprawę, ale można też przyrządzić sok.

Przygotowanie: umyty pęczek natki pietruszki, obrane cząstki całej cytryny, łyżkę miodu oraz kilka listków mięty włożyć do naczynia i zmiksować. Następnie dolać 1/2 l niegazowanej wody mineralnej i ponownie zmiksować.

Smacznego :)

Dieta dr Dąbrowskiej

Dieta określana jest jako kuracja oczyszczająca i polega na jedzeniu samych warzyw i owoców. Spożywa się w trzech posiłkach i praktycznie w nieograniczonych ilościach (surowe, kwaszone lub gotowane, w postaci zup i soków).

Nie wolno dodawać cukru, soli czy tłuszczu.

Dr Dąbrowska zaleca stosowanie jej przez 6 tygodni.

Podczas tej diety spada waga ciała oraz obniża się poziom cholesterolu, ale dieta jest mało urozmaicona, a po jej zakończeniu często obserwowany jest efekt jo-jo.

Dieta nie może być stosowana przez dzieci, kobiety w ciąży, osoby chore na nowotwory, choroby tarczycy oraz choroby układu krążenia.

Jak szybko oczyścić organizm?

Artykuły do przedruku

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…