Przejdź do głównej zawartości

Owoce długowieczności, wywodzące się z terenów podnóży Himalajów

Owoce długowieczności, wywodzące się z terenów podnóży Himalajów.

Autor: Ilthien

Ostatnio najwięcej osób czytało o potędze samouzdrawiania. Więc dziś o zdrowiu i realizacji marzeń. Współpracując kilka lat z firma kosmetyczną zauważyłam, że większość kobiet zrobi wiele, aby zatrzymać czas, młodość, piękny wygląd. Dla mnie osobiście priorytetem jest zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia, ale skoro mi osta

Jak zwykle przypadkiem wpadłam kiedyś na owoce goi. Słyszałeś kiedyś o nich?
Pochodzą z podnóży Himalajów, stamtąd  sztorm przeniósł je do Ameryki, skąd trafiły do Europy.
Jagody goi występują pod wieloma nazwami między innymi kolcowój chiński,kolcowój szkarłatny, kolcowój pospolity. Nazywane są najzdrowszymi owocami świata, owocami życia, owocami wiecznej młodości, owocami długowieczności. 
Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie. Znana jest legenda o długowieczności - Li Quing Yen. Żył on 256 lat i codziennie jadł jagody goi. Podobno pochował 23 żony i pozostawił po sobie 180 dzieci. Wydaje się to mocno nieprawdopodobne, jednak jest dość dobrze udokumentowane.
Skład jagód kolcowoju (jagód goi) potwierdza ich lecznicze i odmładzające właściwości.
  Odkryto, że jagody goi zawierają między innymi: 6 podstawowych witamin (m.in. ogromną ilość witaminy C, poza tym witaminy z grupy B oraz E); 11 podstawowych mikroelementów,18 aminokwasów; 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne); 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil
Owoce są niskokaloryczne (w 100g produktu: węglowodany: 68g, białko: 12g, tłuszcze: 10g, błonnik: 10g).
Jagody goi są polecane jako środek skuteczny w chińskiej literaturze zielarskiej.
W tradycyjnej medycynie wschodu są stosowane jako lek przy chorobach nerek, serca, płuc, przy dolegliwościach reumatycznych, schorzeniach wątroby oraz na wzmocnienie oczu, mięśni i kości.
W wyniku spożywania jagód goi hamuje się syntezę cholesterolu zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby.
Długotrwałe stosowanie zapewnia: wzmocnienie stawów, kości, wzmocnienie systemu odpornościowego, opóźnia procesy starzenia, poprawia witalność i wzrok.  
Spożywanie kolcowoju chińskiego zaleca się dzieciom z obniżona odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie.
Dieta bogata w te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia. Powszechne jest przekonanie o pozytywnym wpływie tych owoców na męską płodność i potencję.
 Zawierają:  Wapń (112mg/100g), Potas (1.13 mg/100g), Żelazo (9mg/100g), Cynk (2mg/100g), Selen (50 mikrogramów/100g), Ryboflawinę (1.3mg/100g).
Posiadają silne właściwości antyoksydacyjne. Są niskokaloryczne.
Znajdują się na 3 miejscu naturalnych źródeł witaminy C na świecie - 2500 mg w 100g
Obecnie jagody Goi są polecane jako roślina o wielokierunkowym oddziaływaniu prozdrowotnym. Wzmacniają i regulują pracę układu trawiennego, poprawiają ostrość widzenia, wspomagają układ odpornościowy, poprawiają potencję, korzystnie wpływają na ogólna kondycję fizyczną organizmu oraz opóźniają procesy starzenia.
Gdzie je kupić? Osobiście polecam poszukanie dobrego sklepu internetowego specjalizujacego się właśnie w sprzedaży tych owoców.
Można je również uprawiać w Polsce, to informacja dla osób, które nie zapominaja podlewać roślin tak jak ja. należy jednak pamiętać, aby zbierając owoce nie dotykać ich palcami, ponieważ wówczas tracą cenne właściwości.
W mojej diecie zagościły na dobre, 200 lat życia to może przesada, ale warto jak najdłużej być zdrowym i sprawnym, a coraz częściej ludzie już po 40 maja poważne dolegliwości zdrowotne. Może więc warto spróbować wspierać organizm?

Jolanta Jabłońska
więcej o owocach długowieczności na stronie: http://www.jolantajablonska.blogspot.com/

Artykuły do przedruku

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gojnik (szałwia libańska) - zioło o wspaniałych właściwościach

Do dzisiaj w krajach Bliskiego Wschodu gojnik jest stosowany jako aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbatka z gojnika jest szczególnie polecana dla osób, które dbają o dietę i prowadzą zdrowy tryb życia. Napar z niego zawiera wiele składników mineralnych: flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, kobalt, cynk, potas i magnez. Dzięki temu picie herbaty korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. 

Jak to często bywa, wiedza wypraktykowana wcześniej w lecznictwie ludowym została potwierdzona w wyniku badań przez uniwersyteckie ośrodki badawcze.

W krajach bałkańskich herbata z gnojnika była podawana na przeziębienie oraz w przypadku zapalenia oskrzeli.
Ponadto uważano, że usuwa zmęczenie, uspokaja i oczyszcza krew. Ponadto ma korzystny wpływ na stany zapalne, problemy z wątrobą, żołądkiem, nerkami i prostatą. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i pomaga przy osteoporozie i w chorobach nowotworowych
I coś dla Panów - w Bułgarii gojnik jest cenionym afrodyzjakiem - zwanym też „bułgarską viagrą”.

Poznaj prozdrowotne właściwości Mahonii

Autor: Jakub Nowak

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Zainteresowanie medycyną naturalną od wielu lat cieszy się nieustającą popularnością. Przecież składnikiem leków są przede wszystkim wyciągi z roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy się leczyć właśnie nimi? 

Pomimo, że o ziołolecznictwie pojawiają się ciągle nowe publikacje to o właściwościach prozdrowotnych mahonii pospolitej wiąż mała ilość osób zdaje sobie sprawę. 

Mahonia (Mahonia aquifolium, mahonia ostrolistna, ościał, Oregon grape) do Europy została sprowadzona w XIX wieku z Ameryki Północnej, gdzie jest kwiatem stanowym Oregonu. Jest krzewem należącym do rodziny berberysowatych (Berberidaceae) dorastającym do ok. 1,5 m wysokości o atrakcyjnych pędach, cytrynowych kwiatach i drobnych jagodach przypominających małe winogr…

Kasza owsiana pod lupą

Autor: Gabriela Rozmysłowicz


Kiedyś nieosiągalna i trudno dostępna, dziś coraz częściej spotykana na półkach sklepów - kasza owsiana. Od niedawna zachwyca konsumentów swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. O jej odmianach oraz dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu - o tym w artykule.

Dwa słowa o samej kaszy

Najpopularniejszymi produktami owsianymi są płatki owsiane, które są wzbogaceniem diety wielu osób. Niewiele osób jednak wie, że istnieją przetwory wyprodukowane bezpośrednio z rozdrobionego i pozbawionego łusek ziaren owsa. Takim produktem jest kasza owsiana. W sklepach może być dostępna w dwóch wersjach: pęczka owsianego (czyli całe ziarna owsa) lub w wersji rozdrobnionej.

Smak kaszy owsianej jest lekko orzechowy, co sprawia, że potrawy z kaszą są jedyne w swoim rodzaju. Doskonale nadaje się, jako uzupełnienie dań na słono, jak i na słodko. Warto odnaleźć swój smak i spożywać ją w swojej ulubionej wersji.

Właściwości kaszy

Kasza owsiana jest bardzo bogata w różnego rodza…